Općina Centar
0

Sarajevo: Svečano otvoren vrtić na Šipu, Uk najavio otvaranje novih predškolskih ustanova

A. Ku.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić svečano su otvorili prostorije novog vrtića na Šipu u ulici Dejzina Bikića 6.

Otvaranje vrtića nastavak je zajedničkih aktivnosti Vlade KS i Općine, a posebno Ministarstva za odgoj i obrazovanje. Resorna ministrica Hota-Muminović navela je da su u proteklom periodu registrovana četiri nova vrtića pri Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" i 22 nova privatna vrtića.

"Mi smo u proteklom periodu proširili obuhvat djece predškolskog odgoja za preko četiri hiljade. Uz otvaranje novih vrtića, te sufinansiranje koje Vlada KS izdvaja u iznosu od 12 miliona KM, intenzivno rastemo i pratimo sve dobre preporuke u smislu povećanog obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem", rekla je ministrica Hota Muminović.

Premijer Uk naglasio je da se tendencija Vlade KS da ulaže u naše najmlađe ogleda i kroz otvaranje vrtića u naselju Šip.

"Ovaj vrtić je samo jedan u nizu kojeg ćemo otvoriti u narednom periodu. Pored subvencioniranja rada privatnih i državnih vrtića, mi i na ovaj način podižemo kvalitet života u našem kantonu", rekao je premijer Uk.

Kako je istaknuto, radi se o prvoj fazi realizacije projekta, te će se uskoro raditi na proširenju vrtića i uređenju igrališta.

"Ovo je još jedna u nizu zajedničkih aktivnosti Vlade Kantona i Općine Centar, a posebno Ministarstva za odgoj i obrazovanje sa kojim smo puno lijepih stvari napravili i sa kojim zaista imamo odličnu saradnju. Prije tri godine smo otvorili Osnovnu školu na Šipu, a nastavak tih aktivnosti je otvaranje vrtića", rekao je načelnik Mandić.

Kompletan projekt realiziran je u saradnji sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva".