Od Sebilja do Trga BiH
243

Sarajevo: Veliki broj građana na protestnoj šetnji za Palestinu, upućene poruke solidarnosti

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U centru Sarajeva danas je održana protestna šetnja za podršku narodu Palestine, kojoj se odazvao veliki broj građana.

Protesti su započeli okupljanjem kod Sebilja, odakle se povorka u 13:00 sati zaputila ka Trgu Bosne i Hercegovine, noseći transparente s porukama solidarnosti.

Palestinska zajednica u Sarajevu organizovala je ovaj skup kako bi skrenula pažnju na tešku situaciju u kojoj se palestinski narod nalazi zbog rata u Gazi.

Tokom protestne šetnje, građani su poslali snažne poruke podrške i apelirali na međunarodnu zajednicu da se otvore granice i spase životi nevinih ljudi.

Po dolasku na Trg Bosne i Hercegovine, održan je kratki program u okviru kojeg su se obratili ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora, dr. Ahmed Shahin, palestinski ljekar iz Gaze, Nihad Kreševljaković, historičar i direktor MESS-a, Avdo Hebib, predsjednik udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva, te Ahmed Al-Mordeha i Safija Tadefi u ime palestinske omladine i organizatora. Govornici su naglasili važnost podrške palestinskom narodu, ističući da je cilj skupa podizanje svijesti o genocidu i etničkom čišćenju kojem su Palestinci izloženi više od godinu dana.