Akcija MUP-a KS
12

Sarajevo: Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u školama uhapšen i 18-godišnjak

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo danas su, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili A. D., 18-godišnjeg učenika srednje škole sa područja Kantona Sarajevo.
On se sumnjiči da je u proteklom periodu upućivao lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, čime je počinio krivično djelo "Ugrožavanje sigurnosti" u vezi sa krivičnim djelom "Lažno prijavljivanje".

Do sada je, kao rezultat rada zajedničkog tima koji djeluje pod rukovodstvom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a koji čine policijski službenici Uprave policije MUP-a KS i Federalne uprave policije, uz saradnju sa OSA BiH, privedeno ukupno šest osoba, od kojih pet maloljetnika.

Među privedenima je i jedan maloljetnik, za kojeg postoji osnov sumnje da je počinio krivična djela "Neprijavljivanje krivičnog djela" u vezi sa "Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela".

Također, do sada je ukupno osam maloljetnika u službenim prostorijama Uprave policije ispitano u svojstvu osumnjičenih povodom osnova sumnje da su počinili krivična djela tako što su školama na području Kantona Sarajevo, i van njega, slali elektroničku poštu kojom su upućivali lažne prijetnje o postojanju eksplozivnih naprava u školskim prostorima.

Više maloljetnika je saslušano u svojstvu svjedoka, te ovaj Tim nastavlja intenzivan rad na identifikovanju i lociranju svih osoba koje su u prethodnom periodu činile navedena krivična djela i onih koji su za njih znali i počiniocima na različite načine pomagali.