Prvi u BiH
150

Sarajevska policija od danas koristi body kamere, ministar Katica objasnio njihovu primjenu

B. R.
(Foto: MUP KS)
Body kamere koristi Jedinica za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo(Foto: MUP KS)
Sarajevska policija je danas počela koristiti body kamere, a time je Kanton Sarajevo postao prvi u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere. Kamere su na uniformama pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) je izjavio da pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze sa novom opremom - body kamerama.

"Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola miliona KM su odmah osigurana. Nabavka je konačno zaključena u novembru prošle godine i stekli su se uslovi da Uprava policije počne s njihovom primjenom", napomenuo je.

Ukazao je da je ovo testna faza tokom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer je cilj da njihova upotreba bude, kako je naglasio, što efikasnija. Katica se osvrnuo na način korištenja body kamera i njihovu funkcionalnost.

"Sigurni smo da će body kamere imati višestruku korist, a naglašavam da je njihova osnovna funkcija zaštita. Kamerama će se unaprijediti sigurnost naših policijskih službenika i zaštititi ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično. Bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja", naveo je.

Ukazao je da će body kamere biti na vidljivim dijelovima uniformi te će snimati prostor ispred policijskog službenika.

"Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna osobu, prema kojem se primjenjuju, da se snima", dodaje.

Napomenuo je da je upotreba body kamera regulirana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo prilikom obavljanja policijskih poslova te primjene policijskih ovlaštenja.

Osvrnuo se i na nabavku ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija.

"Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme. Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga. Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i istovremeno pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki", izjavio je.

Prema njegovim riječima, rješava se jedno po jedno pitanje i obećava da će sarajevska policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad.

Ugovor o nabavci body kamera s pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema potpisan je 22. novembra 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a.