od 20. do 22. septembra
16

Sarajevska sigurnosna konferencija i ovoga septembra dovodi svjetske lidere i stručnjake

Klix.ba
Preko 300 učesnika i 50 predavača, među kojima su vodeći evropski i američki zvaničnici, diplomate, stručnjaci za sigurnost, profesori, novinari, te drugi eksperti i praktičari, okupit će se na drugom izdanju Sarajevske sigurnosne konferencije od 20. do 22. septembra.

"Razvoj sigurnosnih pitanja, posebno u vezi s Rusijom i zemljama Bliskog Istoka, i specifični sigurnosni izazovi Zapadnog Balkana bit će u fokusu diskusija ovogodišnje Sarajevske sigurnosne konferencije. Ponosni smo što će ovaj događaj uveličati svjetski stručnjaci i zvaničnici, kao što su istaknuti predstavnici NATO-a, general Matthew Van Wagenen, zamjenik načelnika stožera u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Evropi (SHAPE HQ), i general Chris Badia, zamjenik vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za transformaciju, i brojni drugi stručnjaci koje ćemo uskoro predstaviti", kazao je Hikmet Karčić, direktor Konferencije.

Sarajevsku sigurnosnu konferenciju organizuje New Lines Institute for Strategy and Policy iz Vašingtona. Pod sloganom "European Perspectives on Security Challenges", Konferencija će i ove godine biti vodeća stručna platforma za dijalog o sigurnosti. Konferencija će pokriti širok spektar tema, od globalnih prijetnji, aktuelnih konflikta, i evolucije sigurnosnih pitanja u digitalnom dobu, do specifičnih sigurnosnih izazova Zapadnog Balkana i njihovih utjecaja u širem evropskom kontekstu.

Kao odgovor na rastuću potrebu za konstruktivnim dijalogom o sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te na važnost jačanja odnosa regiona s Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, ova Konferencija okupit će vodeće domaće i globalne stručnjake kako bi se približile regionalne, evropske i globalne perspektive za aktuelne i predstojeće izazove.

Organizatori Sarajevske sigurnosne konferencije pozivaju sve zainteresovane za sigurnosna pitanja da se pridruže ovom značajnom skupu i doprinesu dijalogu o ključnim izazovima sa kojima se suočava savremeni svijet. Detaljne informacije o programu i učesnicima Konferencije uskoro će biti dostupne na zvaničnoj web-stranici.