Počinje 20. septembra
32

Sarajevska sigurnosna konferencija: Strateška saradnja NATO-a i Zapadnog Balkana u fokusu programa

V. K.
Sarajevo će od 20. do 22. septembra biti domaćin jednog od najznačajnijih diplomatskih skupova - Sarajevske sigurnosne konferencije, koja će i ove godine okupiti veliki broj renomiranih stručnjaka iz oblasti sigurnosti.

Fokus ovogodišnje Konferencije bit će na ujedinjenoj evropskoj perspektivi prema aktuelnim sigurnosnim izazovima, s posebnim naglaskom na djelovanje, saradnje, i strategije NATO-a u regionu i šire.

Poglede NATO-a na globalne sigurnosne izazove pružit će general Matthew Van Wagenen, zamjenik načelnika stožera u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Evropi, i general Chris Badia, zamjenik vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za transformaciju. Pored toga, Konferenciju će uveličati visoki predstavnici američke vojske, general-major Barre Seguin, bivši član Zračnih snaga SAD-a, i direktor Evropskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall, te viceadmiral Kevin M. Donegan, bivši član Ratne mornarice SAD-a.

U okviru Konferencije govorit će se i o odnosima Rusije i zemalja Zapadnog Balkana, čije će implikacije biti razmatrane u širem evropskom i američkom kontekstu. O ovim pitanjima govorit će, između ostalog, Nina Khrushcheva, profesorica "New School" univerziteta u New Yorku i praunuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Khrushcheva, Dr. Azeem Ibrahim OBE, direktor "New Lines" instituta, te Robert Person, profesor Vojne akademije SAD-a "West Point".

"Za učesnike Sarajevske sigurnosne konferencije pripremili smo bogat program koji će sadržati predavanja i panele sa više od 50 istaknutih stručnjaka iz oblasti sigurnosti. Učestvovat će profesori, analitičari, te brojni bivši i aktuelni zvaničnici, ministri, i visoki vojni činovnici, koji će nam pružiti uvid u izazove na najvišem nivou. S obzirom na trenutne globalne i regionalne sigurnosne izazove, uvjerena sam da će uticaj ovih diskusija prevazići samu Konferenciju, te će pružiti vrijedne perspektive koje će oblikovati buduće politike i pristupe", kazala je Ema Džejna Smolo Zukan, projektna menadžerica Konferencije.

Utjecaj aktualnih konflikta Bliskog istoka na Evropu bit će također razmatran u okviru programa, o čemu će govoriti Glenn A. Corn, bivši viši obavještajni agent američke CIA-e, te predstavnici renomiranih britanskih think tankova, Galip Dalay, ispred Chatham House-a, i Burcu Ozcelik, ispred Kraljevskog instituta za odbrambene i sigurnosne studije. O značaju uloge žena u miru i sigurnosti govorit će general-major Manushaqe Shehu, bivša zamjenica načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije, i Kayla McGill, savjetnica Ureda za globalna pitanja žena američkog Ministarstva vanjskih poslova.

Izlazeći izvan tradicionalnih poimanja pitanja sigurnosti, u okviru ovogodišnje Konferencije psihijatar Kenneth Dekleva održat će predavanje o stilu vođenja Vladimira Putina. Dekleva je istaknuti profesor Southwestern medicinskog centar Univerziteta u Texasu, koji je poznat po svojim analizama stilova vođenja, gdje je, između ostalog, analizirao primjere Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića, Xi Jinpinga, Vladimira Putina i Kim Jong-Una.

Sarajevska sigurnosna konferencija, koju organizuje New Lines Institute for Strategy and Policy, i ove godine će biti vodeća stručna platforma za dijalog o sigurnosti. Detaljne informacije o programu i učesnicima Konferencije dostupne su na zvaničnoj web-stranici sarajevosecurityconference.com.