(Ne)stabilne koalicije
41

Sarajevska slagalica za lokalne izbore: Ko će podržati Mandića, a ko će u borbu u Novom Sarajevu

Piše: Semir Hambo
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su raspisani, a brojni politički akteri su krenuli u u procese koji nalikuju preuranjenim kampanjama.

Tako barem na društvenim mrežama možemo vidjeti video promocije, obećanja i planove brojnih aktera. U pogledu političke situacije u Kantonu Sarajevo bit će zanimljivo pratiti rasplet političkih odnosa na lolaknom nivou, gdje je i Trojka pokazala brojne procjepe.

U kontekstu kandidatura u pojedinim općinama za poziciju načelnika ono što je izvjesno jeste da će u Starom Gradu u političku utrku ići aktuelni načelnik Irfan Čengić (SDP), koji je pobijedio na prijevremenim izborima nakon hapšenja i opoziva Ibrahima Hadžibajrića. On bi trebao dobiti podršku Trojke, a izgledno i DF-a.

S druge strane protukandidat bi mu opet mogao biti Dženan Selmibegović iz SDA,koji je još na prijevremenim izborima s Čengićem odmjerio snage.

Zanimljivo bi trebalo biti u Centru, gdje će aktuelni načelnik Srđan Mandić u utrku, ali bez široke podrške koju je imao na prethodnim izborima. Razlog za to je duboki sukob Naše stranke i Naroda i pravde, odnosno lokalnih organizacija spomenutih stranaka, što je uzdrmalo Trojku u ovoj lokalnoj zajednici.

Mandić će željeti obnoviti mandat bez obzira na podršku, a Naša stranka kako stvari stoje neće imati druge opcije nego da ga podrži, uprkos određenim zamjerkama i unutar same stranke. Jer svaka druga opcija bi bila otežavajuća okolnost i za stranku i za koaliciju Trojke. NiP će ili imati svog kandidata ili će biti suzdržan, dok bi SDP trebao uz Našu stranku podržati Mandića.

SDA će imati svog kandidata, a do sada se u određenim političkim kuloarima spominjao Faruk Kapidžić, no realnija opcija je kandidatura Dennisa Gratza kao kadra DF-a kojeg bi podržala SDA.

Izuzetno zanimljivo će biti u Novom Sarajevu, gdje se dešava obrnut proces od onoga u Centru. U toj općini na jednoj strani, kritički raspoloženoj prema aktuelnom načelniku Hasanu Tanoviću (SDP) stoje Naša stranka i NiP. Međutim obje stranke imaju ambiciju da kandidiraju svoje ljude za poziciju načelnika.

U Našoj stranci na načelničkoj poziciji žele vidjeti Vildanu Bešliju, dok u NiP-u favoriziraju Samira Avdića, aktuelnog dogradonačelnika Sarajeva.

U SDP-u se spominjala i potencijalna kandidatura aktuelne gradonačelnice Benjamine Karić, ali kako Klix.ba saznaje mnogo je izvjesnije da će Karić biti nositeljica liste za općinsko vijeće u Novom Sarajevu, dok bi u borbu za novi mandat kao kadar SDP-a trebao krenuti ponovo Hasan Tanović.

U Novom Gradu je situacija dosta jednostavnija. Kandidat će biti aktuelni načelnik Semir Efendić (SBiH), a sve je izvjesnije da će ga podržati i SDA. Protukandidate bi trebao tražiti najizglednije u Narodu i pravdi, a kao potencijalni kadrovi se spominjuElvedin Okerić i Mirza Selimbegović (NiP) te Adis Bešlić, aktuelni direktor KJKP Park.

Najmonotonija borba za načelnika bi trebala biti na Ilidži, gdje je aktuelni načelnik Nermin Muzur (NiP) veliki favorit. Kao protukandidat se spominje Azra Muzur iz SDA. Ono što je zanimljivo je i da bi ilidžanski DF trebao podržati Muzura, a kao protuusluga bi trebala biti Muzurova podrška DF-ovom Mirzi Čeliku za načelnika Hadžića.