Pomoć ženama žrtvama
92

Sarajevski inovator u borbi protiv femicida: Amir Mujezin razvija projekat Smart Call

A. L.
Amir Mujezin, Foto: Privatna arhiva
Amir Mujezin, Foto: Privatna arhiva
Inovator iz Sarajeva Amir Mujezin razvija projekat Smart Call koji po završetku namjerava pokloniti sigurnim kućama u Bosni i Hercegovini. Riječ je o kontakt broju koji pojednostavljuje žrtvama komunikaciju sa sigurnim kućama.

Kako sam kaže, na projektu radi od prošle godine, podstaknut brojnim slučajevima femicida u našoj državi.

"Vodeći se time da ljudi ponekad zloupotrijebe društvene mreže, koje se mogu koristiti na human, naučni i zabavni način, sjeo sam i razmislio da se može napraviti jako dobra stvar. Nazvao sam je 'Smart call'. Povezao sam nekoliko softwera i napravio par skripti koje će omogućiti da se napravi implementacija video konferencijskog sistema o SOS liniji. Onda sam polako počeo da to na neki način testiram i shvatio sam da se tako može pomoći u hitnim situacijama i da je to korisno za društvo", kazao je u razgovoru za Klix.ba.

Ovaj projekat, kako dodaje, je namijenjen prije svega sigurnim kućama.

"Ja sam u dogovoru sa Sigurnom kućom u Sarajevu, obećao sam da ću od svojih sredstava pokloniti nešto toj instituciji. Žao mi je nedužnih žena koje stradaju. I sam sam porodičan čovjek i muž. Želim da budem neko ko je odgovoran i solidaran. Ovaj projekat želim posvetiti njima".

Objasnio nam je i kako će projekat u praksi moći da se koristi.

"Besplatne platforme kao što su Viber, WhatsApp i Messanger su odavno uvele video konferenciju. Vi jednostavno možete da pokrenete neku od tih aplikacija i pozovete sigurnu kuću gdje s vama razgovara neko stručno lice. Poziv se bilježi u dobro čuvanu mašinu. Na pozivu će se moći vidjeti lokacija i broj i neki ostali parametri koji su uobičajeni. Ono što je najvažnije je da će svi pozivi biti izuzetno zaštićeni u smislu da će biti na dobro čuvanom mjestu. Samo odgovorna osoba imat će pristup tom mjestu. Dakle, fokus je na videokonferenciji, zaštiti i što se sve bilježi i radi se na zaštiti one druge strane", objasnio je.

Kako je kazao, ima još dosta stvari koje se trebaju testirati i projekat će sačekati još malo.

Objasnio je još nekoliko detalja vezanih za primjenu projekta:

"Žrtvi će biti dovoljno da napiše hashtag SOS i bit će prebačena na najbližu sigurnu kuću koja ima implementiran projekat Smart call. Broj žrtve prikazat će se samo ako bude odobreno".

Ovaj projekat se našao u junu mjesecu i na sjednici Vlade Kantona Sarajevo na inicijativu Admele Hodži. Mujezin kaže da će tim povodom 18. septembra imati sastanak s premijerom Nihadom Ukom.

Na kraju nam je kazao kako je fokus svega da žrtve imaju nekoga kome će se ispovijediti, a da druga strana to neće zloupotrijebiti.

"Puno se više povjerenja ima kad vi s nekim pričate preko video calla, odnosno kad ga vidite, nego preko audio calla ili drugog sistema komunikacije", kazao je.