Sponzorirani članak
91

Sarajevski poduzetnik Emil Rastoder uspješno operisan u Medipol Mega bolnici od komplikacija infektivnog endokarditisa

Emil Rastoder, 41-godišnji poduzetnik iz Sarajeva koji je već dva puta podvrgnut transplantaciji bubrega, prošle godine se obratio predstavništvu Medipol Mega univerzitetske bolnice u Sarajevu sa teškom insuficijencijom aortnog i mitralnog zaliska.

Prof. Dr. Halil Türkoğlu, kardiovaskularni hirurg u Medipol Mega univerzitetskoj bolnici, uspio je da spasi život Rastoderu ugradnjom vještačkog srčanog zaliska i pažljivom sanacijom endokarditisa koje uzrokovao ove promjene.

Prof. Dr. Halil Türkoğlu
Prof. Dr. Halil Türkoğlu

Profesor Türkoğlu je pojasnio Emilovo stanje, rekavši: '’Pacijent je već bio podvrgnut transplantaciji bubrega u svojoj domovini, a onda se pojavio endokarditis. U bolnicu je došao sa teškom insuficijencijom aortnog i mitralnog zaliska. Aortni zalistak bio je ozbiljno inficiran, sa verukoznim i vegetativnim promjenama. Pacijenta smo tretirali uz multidisciplinarni pristup koji uključuje infektologiju, nefrologiju i kardiologiju. Budući da su upalni markeri bili visoki, prvo smo ih normalizovali. Umjesto zaliska, postavili smo mehanički aortni zalistak. Mitralni zalistak je bio dobar u strukturi, pa ga nismo mijenjali, ali smo primjenili mitralnu anuloplastiku – korektivni uređaj oko zalistka. Nakon što su ehokardiografski i ostali nalazi postali normalni, otpustili smo pacijenta i poslali ga kući uz potpuno ozdravljenje."

Nakon mnogih zdravstvenih problema simptomi poput otežanog disanja, slabosti i povišene temperature su bili novi za gospodina Rastodera. Opisao je svoje iskustvo u Medipolu: "Prvo sam se obratio ljekarima u Sarajevu. Konzilij je predložio pristup kroz arteriju, ali tek za nekoliko mjeseci. Bio sam zabrinut. Moj prijatelj koji je sa suprugom već boravio u Medipolu poslao je moje nalaze doktoru Ismaru Eći. Zajedno su došli kod mene kući. Dr. Ećo je predložio prvo Sarajevo, ali kada sam mu pokazao odluku konzilijuma on je kontaktirao Medipol. Rekli su da trebam hitno doći. I otišao sam. Operacija je bila teška, ali sam se uspješno oporavio. Ovom prilikom bih istaknuo odličan sistem koji vlada u Medipolu, od radnika na održavanju čistoće do doktora. Briga koju su pokazali me je dirnula. Profesor Türkoğlu mi je takođe operisao fistulu na lijevoj ruci koju sam nekada koristio za hemodijalizu. On nije samo vrhunski hirurg, već i dobar čovjek. "

Dr. Ećo objašnjava zbog čega je bio zabrinut: "Ako bi Emil čekao još nekoliko meseci, korekcija ne bi bila moguća zbog srčane dilatacije - proširenja. To bi dovelo do bespovratnog zatajenja srca. Druga opasnost bila je sepsa, s obzirom da Emil nakon transplantacije koristi imunosupresivne lijekove. Nakon konsultacija sa bolnicom u Istanbulu Emilu smo rekli da ne bi trebao da čeka te da interventni pristup ne dolazi u obzir. Bitno je da je Emil sada dobro. I dalje smo u kontaktu."

Medipol Mega je najveća turska privatna univerzitetska bolnica koja ima akreditaciju Joint Commission (JCI) i spada među najuglednije bolnice u svijetu. Posjeduje certifikat HIMSS za najvišu razinu digitalizacije u zdravstvu. Ona je, sa još 10 bolnica i Medipol univerzitetom koji pohađa skoro 60 hiljada studenata dio Medipol zdravstvene grupacije.

Medipol zdravstvena grupacija ima predstavništva u 19 zemalja, a do kraja godine će taj broj dosegnuti 40. Godišnje prima više od tri miliona pacijenata iz više od 150 zemalja. Putem ovih predstavništava građani širom svijeta mogu dobiti besplatno drugo mišljenje od stručnjaka iz bolnice Medipol Mega u Istanbulu i saznati više o mogućnostima dijagnostike, liječenja i obrazovanja. Usluge uključuju i prijevoz pacijenata od bolnice do aerodroma, prisustvo prevodioca koji kontinuirano prati pacijenta i to na više od 30 svjetskih jezika. Bolnica Medipol nudi širok spektar zdravstvenih usluga u svim granama medicine.

Ured predstavništva Medipola u Sarajevu
Ured predstavništva Medipola u Sarajevu

Medipol predstavništvo u Sarajevu omogućava građanima Bosne i Hercegovine sve ovo s tim da u njemu rade dva ljekara koji pružaju preliminarno mišljenje, a zatim i zatim obraćaju stručnjacima u Istanbulu za besplatno drugo medicinsko mišljenje. Važno je napomenuti da predstavnici uvijek prvo daju preporuku za liječenje u Bosni i Hercegovini, ukoliko postoji mogućnost za isto.

Medipol možete kontaktirati putem e-maila [email protected] , broja +38761738391 ili ih posjetiti na adresi Mula Mustafe Bašeskije, 64. u Sarajevu. Ukoliko ste zainteresovani za besplatno drugo medicinsko mišljenje od nihovih specijalista iz Istanbula, ispunite svoje podatke na sljedećem linku: https://info.medipol.com.tr/medipol-global-bs