Ko je imao odgovore
84

Sarajevski policajci upozorili nadređene i institucije: Da li je proces unapređenja namješten?

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uputili su upozorenje nadležnim organima zbog sumnji na zloupotrebe i prekoračenja ovlaštenja Komisije za unapređenje policijskih službenika u čin "inspektor i mladi inspektor" u MUP-u KS i i komisije u činu "višeg inspektora".

U prijavi i žalbi koja je u posjedu portala Klix.ba, navode da je Komisija za unapređenje policijskih službenika u čin "inspektor i mlađi inspektor" u sastavu Almedin Bahtanović, predsjedavajući Komisije Salem Kurtović, član Komisije Robert Jurak, član Komisije Senada Hadžimehmedagić, član Komisije Jasmin Idrizović član Komisije, dana 16.07.2024 godine, proveli proceduru pismenog testiranja policijskih službenika u čin "mlađi inspektor", gdje je tom prilikom došlo do bitne povrede Zakona o policijskim službenicima odnosno zagarantovanih prava policijskih službenika, Pravilnika o uslovima, načinu bodovanja i proceduri za unapređenje policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Početkom testiranja kandidatima se obratio Bahtanović Almedin, predsjedavajući Komisije i tom prilikom saopštio i objasnio na koji način će vršiti testiranje i upoznao sa sljedećim činjenicana: da prilikom odgovaranja na svako od mogućih 30 pitanja imaju mogućnost zaokruživanja jednog od tri (3) ponuđena opciona odgovora pod (a, b, c) te da je na svako pojedinačno pitanje na pismenom testu nakon zaokruženog odgovora pod (a) dozvoljeno prekrižiti odgovor (a) sa oznakom X ukoliko kandidat smatra da to nije tačan odgovor, a zatim može na isto pitanje može zaokružiti drugi odgovor pod (b), te ukoliko i dalje smatra da nisu tačni odgovori pod (a i b) može prekrižiti i odgovor (b), a zatim zaokružiti odgovor pod (c), čime se direktno krši Pravilnik o uslovima, načinu bodovanja i proceduri za unapredenje policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, član 20. (pismeni test) gdje je u stavu (3) navedeno da se pitanja koncipiraju tako da se na ista može odgovoriti jasno i nedvosmisleno, odabirom jednog od opcionih odgovora ili kratkim tekstualnih odgovorima na teoretska pitanja na koja se može odgovoriti definicjama i zakonskim podjelama."

U prijavi se navodi da je veoma interesantna činjenica da predsjednik i članovi Komisije nisu zahtijevali obavezno potpisivanje kandidata na mjestu pored poništenog odgovora sa oznakom "X" navodno netačnog odgovora u svakom pojedinačnom pitanju u pismenom testu.

"Takođe tokom testiranja, zanimljiva činjenica je i to da su svim policijskim službenicima kadnidatima dodijeljene hemijske olovke plave boje, koje svojom tintom apsolutno isto ostavljaju tragove na pismenim testovima, što je dalo mogućnost članovima Komisije da neovlašteno vrše ispravke pismenih testova odredenim policijskim službenicima odnosno kandidatima", upozoravaju.

Kažu da je kao dokaz ovih navoda potrebno samo ostvariti uvid u pismeni test svih kandidata i vidjet će se kod pojedinih kandidata koji su ostvarili veliki broj bodova (više od 27 bodova) da imaju minimalno preko 10 ispravljenih odgovora što će im u konačnici biti dovoljan broj bodova kako bi se svrstali u listu od 48 mjesta koliko se za navedeni konkurs i traži izvršilaca.

"U toku testiranja također predsjedavajući Komisije naveo je zanimljivu činjenicu, da pored svih stranica testa koje smo dužni da potpišerno, ne moramo potpisat zadnju stranicu testa iz njemu poznatih razloga, a na kojoj se također nalazi mjesto za potpis članova komisije."

Otkrivaju i da je predsjedavajući Komisije upoznao kandidate da je prostorija gdje se vrši pismeno testiranje pokrivena videonadzorom od samog našeg ulaska kandidata na pismeno testiranje, testiranja i predaje testa, tj. završetka pismenog testiranja.

"Tokom pismenog testiranja raspoređivanje kandidata nije vršeno po abecednom redu, primjetno je bilo da su kandidati između sebe se dogovarali oko odgovora, a uz dozvolu članova Komisije."

U stavu (4) istog člana Pravilnika je navedeno da Komisija kao i sva druga lica koja mogu ostvariti uvid ili doći do saznanja o sadržaju pismenog testa, dužna su čuvati tajnost sadržaja testova, kako sadržaj tekstova, pitanja i odgovori ne bi bili učinjeni dostupni kandidatima ili bilo kojim drugim licima prije početka testiranja.

"Kao dokaz da su članovi Komisije prije testiranja dali odgovore na pitanja testa se može vidjeti kod imena i prezimena kandidata koji su ostvarili preko 27 bodova kao i 30 bodova od maksimalno mogućih 30 bodova, a to su kandidati koji su familijarno povezani što sa sadašnjih tako i bivšim visoko pozicioniranim policijskim službenicima kao i političarima koji su trenutno ili su bili na rukovodećim pozicijama, kako u policijskom odboru tako i ostalim strukturama vlasti.

Klix.ba je u posjedu imena na koja se sumnja, a riječ je o članovima porodice nekadašnjeg ministra MUP-a KS, zatim rukovodećeg policijskog službenika Granične policije, bivšeg komandira PS Novo Sarajevo, bivšeg visokopozicioniranog pripadnika MUP- KS samostalnog inspektora, bivšeg komesara MUP-a KS itd.

"U daljem tekstu obavještavamo da je zanimljiva činjenica da su policijski službenici koji rade u Sektoru kriminalističke policije na mjestima za koje je Pravilnikom predviđeno 'mlađi inspektor', doslovno 'zakucali' pismeni test od maksimalno mogućih 30 bodova, a to su sljedeći primjeri: A. G. i V. B. U stavu (5) navedenog člana Pravilnika Predsjedavajući Komisije će u cilju zaštite podataka iz stava (4) ovog člana, pripremljena pitanja, broj bodova za svako pitanje, tačne odgovore i cjelokupni materijal, kovertirati i čuvati do početka testiranja.

Evidentno je da je Predsjedavajući Komisije grubo prekršio to pravilo i dozvolio pojedinim kandidatima da dobiju tačne odgovore i time favorizovao privilegovane kandidate. Ova praksa je bila u manjem obim i u prethodnim konkursima, ali ovo što se radilo na ovom konkursu je prešlo sve granice korupcije, nepotizma i kriminala", upozorili su nezadovoljni pripadnici Uprave policije MUP-a KS.

Zbog svega navedenog oni traže da se izvrše provjere ovih navoda, u skladu s ovlastima i etičkim standardima, i ukoliko budu tačni da se poništi navedeni interni konkurs za čin "mladeg inspektora", a odgovorne aktere sankcionišu kako bi se u budućnosti konkursna procedura provela ispravno shodno zakonskim i podzanoskim aktima.

Od nadležnih traže da o postupanjima obavijeste putem oglasne ploče MUP-a KS, Uprave Policije, a na osnovu zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, te važećim zakonskim propisima o obavještavanju javnosti u skladu sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH i Ustavom Kantona Sarajevo.

"Zbog straha za egzistenciju, diskriminaciju, zlostavljanje u službi (mobinga), ovu vam prijavu šaljemo anonimno da se utvrde i provjere nepravilnosti u skladu sa vašim ovlaštenjima", naveli su na kraju ovog dopisa koji je upućen na više adresa Uprave policije MUP-a KS, ministru MUP-a KS Admiru Katici, Sindikatu, Uredu za borbu protiv korupcije KS, Nezavisnom odboru Skupštine KS, Komisiji za sigurnost Skupštine KS, Tužilaštvu KS, SIPA-i, Instituciji ombudsmena za ljudska prava, Sektoru kriminalističke policije, Ambasadi SAD-a - odjelu za borbu protiv korupcije.