Osjetni rezultati
103

Sarajevsko preduzeće "Rad": Količina reciklažne sirovine povećana za 54 posto

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz sarajevskog preduzeća "Rad" su saopćili da se ukupna količina prikupljenih reciklažnih sirovina u prvih šest mjeseci ove godine povećala za 54 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako su naveli, u prvih šest mjeseci ove godine je prikupljeno i balirano 100 tona papira, četiri puta više staklene i metalne ambalaže, 50 posto više plastične ambalaže u odnosu na isti period 2023. godine.

Osim toga, ukupna količina prikupljenih reciklažnih sirovina u prvih šest mjeseci ove godine je povećana za 83 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

U "Radu" smatraju da su ovi podaci potvrda njihove tvrdnje da razvrstavanje otpada u domaćinstvima nije uzaludno. Objavili su i videozapis koji prikazuje proces od razvrstavanja otpada u domaćinstvima do reciklaže.

Reciklaža nije uzaludna! Ukupna količina prikupljenih reciklažnih sirovina na sortirnici za orvih šest mjeseci ove godine u odnosu za isti period prošle godine veći za 54%!Donosimo Vam kratki video o kretanju otpada nakon što isti razvsratae u domaćinstvu i odožite u pripadajuće kontejnere.Prazni se samo jedna boja kontejnera i vozi se navaganje, nakon toga u sortirnicu gdje se dalje razvrstava. Obzirom da su manje količine otoada ne prioadaju plavim kontejnerima, taj otpad je izdvojen i prikupljeni papir i karton se odmah šalje na traku i u presu kako bi se pripremio za reciklažu.Iskazujemo veliku zahvalnost građanima koji izdvajaju otoad na mjestu nastanka i odlažu u pripadajuće kontejnere na najbližem zelenom otoku!Interaktivna mapa: https://rb.gy/3a9r9iUkupna količina prikupljenih reciklažnih sirovina za prvih šest mjeseci ove, 2024. godine u odnosu na iati period prošle godine veći je za 54%, a u odnosu na isti period 2022. godine veći je za 83%. Prikupljeno i balirano 100 tona papira, 4x više staklene i metalne ambalaže, 50% više plastične ambalaže prikupljene u prvih šest mjeseci 2024, u odnosu na isti period 2023. godine.Reciklaža nije gnjavaža! Budi 💚, odvajaj otpad!Vlada Kantona Sarajevo

Posted by KJKP RAD Sarajevo on Monday, July 29, 2024

Zahvalili su se svima onima koji razvrstavaju otpad, tj. odlažu ga u pripadajuće kontejnere.