Nenajavljene redukcije
97

Sarajlije danima imaju probleme s vodom, a iz VIK-a ne žele obavijestiti javnost o tome

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na našu adresu već blizu mjesec svakodnevno stižu pozivi Sarajlija, koji se svaki dan bore s redukcijama vode o kojima iz Vodovoda i kanalizacije nisu obavijestili javnost, niti žele odgovoriti na upite građana i medija.

Na brojnim lokacijama u gradu su u toku određeni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi, međutim nestanak vode i smanjenje pritiska su primijetni i u dijelovima grada gdje se ne izvode nikakvi radovi.

Ljeto uobičajeno donosi probleme s vodom u Sarajevu i stanovnici to unaprijed očekuju da se dogodi, međutim neuobičajeno je da o redukcijama ne budu zvanično obaviješteni.

Tako svako večer nakon ponoći vode redovno nestaje na Vracama i Grbavici, s tim da oni koji žive na nižim spratovima ponekad imaju vodu sa slabijim pritiskom, dok oni na višim spratovima uopšte nemaju vode u periodu nakon ponoći pa do jutra. Slično je i na Čengić Vili, gdje se nakon ponoći bilježi potpuni nestanak vode, a dok su stanovnici Hrasnog primijetili slabiji pritisak.

Situacija na Mojmilu posebno je problematična ako se u obzir uzme da njima voda nestaje i tokom dana, čak i po dva puta s ukupnim vremenom od nekoliko sati bez vode. Voda je u sred bijela dana počela nestajati na Vracama, no to se dogodilo danas i još svega nekoliko puta ranije. Također su se javljali čitaoci i iz drugih naselja u četiri gradske općine da iznesu svoje probleme s vodom o kojima nisu zvanično obaviješteni.

Ono što građane u ovakvoj situaciji posebno iritira jeste činjenica da iz Vodovoda i kanalizacije ne žele dati nikakve informacije o isključenjima vode, odnosno u odgovoru na građanske upite kažu da je samo malo smanjen pritisak, dok na upite medija uopšte ne odgovaraju. Klix.ba je poslao upit VIK-u početkom prošle sedmice, i nakon nekoliko poziva i pokušaja da dobijemo odgovor, ništa se nije dogodilo. Na većinu brojeva telefona se odgovorni ne javljaju, uključujući fiksne brojeve kabineta direktora i press službe, kao i mobilni broj NiP-ovog direktora Rusmira Salića.

Postavlja se pitanje da li je rukovodioce VIK-a strah da obznane da su u Sarajevu na snazi redukcije vode s obzirom na to da je izborna godina ili jednostavno ne rade svoj posao kako treba. No, bez obzira na to da li oni izašli u javnost s odgovarajućom informacijom o problemima s vodom u Sarajevu, građani to i sami odlično vide, kao što vide i brojne kvarove koje VIK sporo sanira i puknute cijevi na kojima gubimo litre i litre vode svakog dana.