Narodna skupština RS-a
82

Šarović: Nećemo podržati Dodikov veto u vezi s agremanom njemačkom ambasadoru

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je izjavio da ova stranka neće podržati najavljeno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog odobravanja agremana njemačkom ambasadoru u BiH bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH.
Šarović je u Istočnoj Ilidži rekao da SDS još nije odlučio da li će učestvovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a povodom izjave člana Predsjedništva Milorada Dodika o štetnosti po vitalni nacionalni interes RS-a odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru ili će na drugi način izraziti svoj stav po ovom pitanju.

On je ocijenio da bi eventualno uskraćivanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH bio akt protiv Njemačke, koja bi sigurno odgovorila uvođenjem recipročnih mjera BiH.

"Recipročne mjere znače problem za sve nas. Doći će u pitanje i vizni režim i radne dozvole za desetine hiljada naših ljudi, mnoge kompanije morat će da prekinu obavljanje svojih radova u Njemačkoj, a više stotina naših kompanija iz drvne, hemijske, tekstilne i mnogih drugih industrija moraće da obustave svoje isporuke", rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske primljen je Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o ovoj odluci.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština RS-a razmatra izjavu člana Predsjedništva BiH i, ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.