Dolaze u Sarajevo
14

Sastanak vladajuće koalicije u BiH zakazan za ponedeljak, Čović otkrio šta će biti na dnevnom redu

N. Ž.
Novi sastanak vladajuće koalicije zakazan za ponedeljak (Foto: Klix.ba)
Novi sastanak vladajuće koalicije zakazan za ponedeljak (Foto: Klix.ba)
Sastanak predstavnika vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini (NiP, SDP, NS, SNSD, HDZ) bit će održan u ponedeljak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je danas predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Kako je istakao na druženju s novinarima u zgradi PS BiH, sastanak je originalno trebao biti održan danas, ali je pomjeren zbog dženaze žrtvama poplava koje su pogodile našu zemlju.

Čović je rekao da će fokus sastanka biti put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, odnosno da će se pokušati riješiti uslovi koje je Evropska komisija postavila pred našu zemlju.

Radi se o, između ostalog, zakonu o sudovima u našoj zemlji, koji je bio predmet rasprave između stranaka Trojke i SNSD-a. Problem je nastao zbog insistiranja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da sjedište Apelacionog suda bude u Banja Luci, dok su stranke Trojke nudile više opcija koje se također nalaze u entitetu Republika Srpska.

Pored toga, Čović je rekao da će insistirati na uključenju izmjena Izbornog zakona BiH u dnevni red sastanka. Radi se o temi za koju, barem kako se može interpretirati iz izjava zvaničnika, ne postoji koncezus među partnerima u vlasti.