Brojne nejasnoće
62

Savjetnik Fadila Novalića zaposlen u Elektroprenosu BiH, detalji konkursa nepoznati

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Elektroprenos BiH odbio je dostaviti detaljne informacije u vezi s prijemom Denijela Pelidije, bivšeg savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića, na radno mjesto inžinjera. Osobe koje su aplicirale na konkurs sumnjaju u zakonitost ovog zaposlenja, dok premijer FBiH poručuje kako nikada nikome nije "sredio" posao.

Elektroprenos BiH raspisao je konkurs za prijem novih radnika 15. februara 2017. godine, na kojem je između ostalog oglašen i posao za radno mjesto inžinjera saradnika za specijalna mjerenja.

Za ovo radno mjesto kao poseban uslov je navedeno da osoba treba imati visoku stručnu spremu (diplomirani inžinjer elektrotehnike, smjer elektroenergetski), VII stepen stručne spreme stečene nakon najmanje 4 godine studija, odnosno najmanje 240 ECTS s jednom godinom radnog iskustva u traženom stepenu stručne spreme.

Osobe koju su aplicirale na konkurs tvrde da su nakon završetka obaviještene da je na radno mjesto primljen Denijel Pelidija, bez ikakvih dodatnih obrazloženja. Kako kažu, Elektroprenos im nije dostavio ni rang-listu kandidata, isto kao ni spisak osvojenih bodova na testiranju.

Posebno ističu da ovakav način postupanja prilikom zaposlenja u javno preduzeća ostavlja prostora za brojne malverzacije te da oni sumnjaju kako je za zaposlenje Pelidije intervenisao predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

"Uprava Kompanije svojim obaviještenjem koje je dostavila kandidatima koji nisu izabrani navela je samo ime i prezime kandidata (Denijela Pelidije) kao prvorangiranog kandidata koji ispunjava uslove konkursa, bez rang liste svih kandidata sa ostvarenim bodovima koji ispunjavaju uslove konkursa i koji su bili prijavljeni na navedeno radno mjesto. Uprava Kompanije nije obrazložila po kojim je kriterijima kandidat Denijel Pelidije prvorangirani na listi kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa", rekli su nam neki od aplikanata.

Dalje navode da je Uprava Kompanije odmah ostalim kandidatima koji nisu dobili posao vratila svu dokumentaciju koji su kandidati predali na konkurs kako Federalne i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ne bi imala uvid u dokumente kandidata koji su bili veoma sposobni, ali nažalost nisu bili podobni.

Ovim povodom kontaktirali smo Elektroprenos BiH, od kojeg smo tražili sljedeće odgovore: od kada Pelidija radi u Elektroprenosu BiH, na kojoj poziciji je angažovan, da li je zaposlen na osnovu konkursa (ako jeste kada je raspisan konkurs), da li je Pelidija prije raspisivanja konkursa radio u Elektroprenosu BiH i na osnovu kojeg ugovora?

Pored toga, od Elektroprenosa smo tražili i da nam dostave rang-listu ocijenjenih kandidata na pismenom i usmenom dijelu intervjua, informacije o radnom iskustvu i obrazovanju Pelidije te odgovor na pitanje da li je zaposlen na preporuku premijera FBiH Fadila Novalića?

Na većinu postavljenih pitanja nismo dobili odgovor, što dodatno baca sumnju na regularnost javnog konkursa na kojem je angažovan Pelidija. Naime, Elektroprenos BiH odbio je dostaviti informacije o radnom iskustvu i obrazovanju Pelidije, rang-listu ocijenjenih kandidata, kao i informaciju o tome da li je Pelidija prije zasnivanja stalnog radnog odnosa bio zaposlen u Elektroprenosu BiH.

"Gospodin Danijel Pelidija, po zanimanju diplomirani inžinjer elektrotehnike, raspoređen na radno mjesto inžinjera saradnika za specijalna mjerenja, zasnovao je stalni radni odnos u kompaniji Elektroprenos BiH a.d. Banja Luka po konkursu od 15. februara 2017. godine. Postupak prijema zaposlenika u Kompaniju proveden je u skladu s važećim zakonskim propisima", piše u odgovoru iz Elektroprenosa BiH.

Ovim povodom kontaktirali smo i premijera FBiH Fadila Novalić koji nam je kazao da razumije da su osobe koje nisu prošle na konkursu razočarane pa sad traže nekog "dežurnog krivca" i da je to ovaj put "palo" na njega.

"Mogu jedino reći da nikad nikome nisam 'sredio' posao, niti ću to ikad uraditi, tako da su prozivke potpuno neutemeljene. Naprotiv, ulažem puno napora da se slične situacije ne događaju. Zajedno sa CCI-jem i Transparency Internationalom napravili smo niz prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu da eliminišemo mogućnost zapošljavanja bez konkursa", rekao je Novalić.

Dodao je da su do sada neki direktori javnih preduzeća koristili mogućnost da uz pomoć unutrašnjih pravilnika popunjavaju radna mjesta na način na koji im to odgovara.

"Ovu praksu ćemo zauvijek ukinuti i nadam se da nakon toga više neću biti primoran da odgovaram na slične optužbe", zaključio je Novalić.