20.000 KM sankcija CIK-a
45

SBiH odobreno da u ratama plaća kaznu zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka

S. Š. U.
SBiH će kazne CIK-a plaćati na rate (Foto: D. S./Klix.ba)
SBiH će kazne CIK-a plaćati na rate (Foto: D. S./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH razmatrani su i zahtjevi političkih stranaka za plaćanje kazni koje je CIK ranije izrekao u jednakim mjesečnim ratama.

CIK je prvo odobrio zahtjev Zlatka Miletića koji je podnesen 17. februara u vezi sa prestankom mandata na mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta BiH jer je izabran na nespojivu funkciju, odnosno u državni Dom naroda.

Šef službe za pravne poslove i upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović istakao je da su zaprimljene tri molbe od Stranke za BiH za plaćanje novčanih kazni na rate i jedna od PDP-a.

Molba SBiH je podnešena 17. februara i odnosi se na odluku od 16.6.2022. godine koja je donešena u vezi sa kršenjem Zakona o finansiranju političkih stranaka.

SBiH je tražila da novčanu kaznu plati na 15 jednakih rata, a nadležne službe CIK-a su odlučile da to dopuste, ali ne na 15 već na deset rata budući da je to praksa.

Prijedlog službe CIK-a bio je da se dozvoli plaćanje na 10 rata do kraja 2023. godine što je potvrđeno glasanjem članova.

Novčana kazna od 20.000 KM će se početi plaćati od 1. marta 2023. godine.

"Riječ je o tri zaključka povodom zahtjeva istog političkog subjekta o različitim odlukama o sanckionisanju. To znači da na mjesečnom nivou plaćaju 2700 KM ukupno", kazala je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a.