Pozdravili reakciju
132

SBiH: Plenković je ispravno primijetio da je Milanović naštetio odnosima Hrvata i Bošnjaka

B. R.
Semir Efendić, predsjednik SBiH-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Semir Efendić, predsjednik SBiH-a (Foto: T. S./Klix.ba)
U SBiH-u su pozdravili reakciju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na izjavu predsjednika ove susjedne države Zorana Milanovića.
Riječ je o Plenkovićevoj kritici Milanovićevog odnosa prema Bošnjacima. U SBiH-u su obrazložili zašto smatraju da je ova reakcija odgovarajuća.

"Plenković je ispravno primijetio da je Milanović nanio ogromnu štetu odnosima Hrvata i Bošnjaka te dodatno zakomplikovao njihove odnose kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Važno je napomenuti da je glavni krivac za narušavanje tih odnosa politika HDZ-a Bosne i Hercegovine predvođena Draganom Čovićem potpomognuta iz Hrvatske i od Milanovića i od Plenkovića", ukazali su.

Prema njihovim riječima, Čović već godinama sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom blokira Institucije Bosne i Hercegovine, a sam HDZ vrši blokadu Federacije Bosne i Hercegovine.

"To nije dobronamjerna politika HDZ-a Bosne i Hercegovine prema Bosni i Hercegovini", dodaju.

Iz SBiH-a su saopćili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske jednako važni za obje zemlje te da je dosadašnja praksa pokazala da svaki pokušaj omalovažavanja Bosne i Hercegovine od Hrvatske samo nanosi dodatnu štetu i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.