Žrtvuju ekonomiju
150

SBiH: Poskupljenjem električne energije Vlada FBiH gura privredu u potpuni kolaps

S. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Stranka za Bosnu i Hercegovinu saopćila je da u potpunosti podržava zahtjeve Udruženja poslodavaca Federacije BiH u vezi sa najavljenim poskupljenjem električne energije.

"Ovim potezom privreda se gura u totalni kolaps. Stolica direktora Elektroprivrede BiH ne smije se čuvati poskupljenjima električne energije za privredne subjekte više od 100, 200, pa čak i 300 odsto u odnosu na dosadašnje", stoji u saopćenju.

Ističu da je Vlada FBiH u tehničkom i otetom mandatu spremna žrtvovati čitavu ekonomiju i desetine hiljada radnih mjesta zbog direktora čije imenovanje je bilo dio stranačke podjele plijena.

"Podsjećamo, ovo smo istakli i prilikom zahtjeva za hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH. Gospodin Adnan Andelija svojom bahatošću i nesposobnošću uprave koju predvodi dovela Elektroprivredu BiH u stanje u kojem se danas nalazi. U ovoj godini Elektroprivreda BiH potrošit će oko 50 miliona KM na kupovinu uglja iz bh entiteta Republika Srpska, a koji je mogao i morao biti proizveden u rudnicima Koncerna kako je to bio slučaj ranijih godina. Bačenih 50 miliona KM sada se pokušava nadomiriti otimanjem od privrednih subjekata u Federaciji BiH", navodi se.

Dodaju da Vlada FBiH nema nikakvo pravo niti mandat poigravat se sa sudbinom hiljada preduzeća čije poslovanje se ugrožava enormnim poskupljenjima električne energije.