U Evropskom parlamentu
185

Schmidt iz Brisela poručio da se nada skorom dogovoru o Izbornom zakonu

FENA
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je danas u Briselu izjavio da se nada da će u Bosni i Hercegovini uskoro doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

"Budući da ja nisam pregovarač, referiram se na neke od onih koji pregovaraju, koji su umjereni optimisti i mi trebamo uraditi sve da se taj optimizam pokaže realističnim", rekao je Schmidt novinarima nakon završetka sastanka vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

Schmidt je na sastanku zatvorenom za javnost upoznao članove tog odbora sa stanjem u Bosni i Hercegovini. Prije njega, zastupnicima se obratio i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler. 

Kazao je da je na sastanku s članovima vanjskopolitičkog odbora bilo riječi o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu i o opasnosti od prelijevanje te krize na Bosnu i Hercegovinu i ostatak Zapadnog Balkana.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula je naglasio da se u raspravi iza zatvorenih vrata poručeno da su odnosi u Federaciji Bosne i Hercegovine, to jest između Bošnjaka i Hrvata, ključni za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ocijenio je da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je najavio prenos ovlasti s državne vlasti na vlast Republike Srpske, u posljednje vrijeme nešto ublažio svoju retoriku, ali da i dalje nisu svi uvjereni da je promijenio svoje mišljenje.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi će se sutra, 15. marta, obratiti Vanjskopolitičkom odboru. Nakon toga, na otvorenoj sjednici s članovima Vanjskopolitičkog odbora razgovarat će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), Šefik Džaferović (SDA) i Milorad Dodik te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.