Poruka političarima
194

Schmidt ponovio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona ako izostane adekvatna odluka domaćih vlasti

B. R.
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christian Schmidt, visoki predstavnik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik Christian Schmidt je govorio o tome da li će Bosni i Hercegovini biti odobreni pregovori za članstvo u Evropskoj uniji, kao i da li će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Napomenuo je da će čelnici (premijeri/predsjednici) članica EU 21. marta donijeti konačnu odluku o tome da li će Bosna i Hercegovina početi s pregovorima. Komentarisao je izjave pojedinih domaćih političara koje su u suprotnosti procesu integracija u EU.

"Ako posmatrate situaciju u Bosni i Hercegovini, vrlo je jednostavno vidjeti da se sve može. No, ponekad je potrebno nešto protumačiti kako biste vidjeli kuda dalje ići s Bosnom i Hercegovinom. Ne znači da svaka besmislena izjava ljudi, kao što je (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik, nema puta za evropsku integraciju", izjavio je Schmidt za FTV.

Smatra da se još mnogo toga treba uraditi na EU putu, a izdvojio je prema njemu tri najbitnije stvari.

"Prva je da imamo jačanje vladavine prava i da imamo više aktivnosti protiv korupcije i nepotizma. Druga stvar jeste da moramo nešto uraditi po pitanju boljeg razumijevanja, ne samo etničkog sastava zemlje, nego i šire. Moramo osigurati zajedničku budućnost, a to još nismo učinili. Treća stvar jeste da uradimo sve da mladi ovdje nađu svoju šanse, da nastave živjeti u Bosni i Hercegovini. Oni bi ostali ako znaju da je ovo zemlja koja će biti dio EU i to je ta perspektiva", konstatovao je.

Prema njegovim riječima, misli da tu nema razlika između Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH jer nije vidio da se ljudi iz RS-a sele u Minsk ili Moskvu - svi žele u Minhen, Berlin ili negdje drugo u EU.

Schmidt je govorio i o tome da li će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona.

"Puno sam radio na tom pitanju. Vidio sam da i drugi rade i imamo radnu grupu koja je pripremila, nadati se, dobar zakon. Da budem jasan, mi nećemo čekati do kraja godine. Već trebamo sačekati šta će biti u narednim danima, a ako ne bude neke odluke parlamentarnih tijela koji će sve ispuniti, mislim da ćemo imati obavezu da naglasimo da Izborni zakon nije donacija koju stranke daju biračima, već su birači koji tu odlučuju. Stranke moraju biti zahvalne za glasove", poručio je.

Kako je kazao, osoba je koja sluša i razgovara, a onda odlučuje, ali se nada da neće odlučivati sam. Međutim, kako je istakao, imat ćemo nešto što će stupiti na snagu za sljedeće izbore.