Poruka iz OHR-a
137

Schmidt pozvao "svakoga ko ima kontakt" s političarima iz Banje Luke da ih upozori da ne igraju igre

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu sa japanskom ministricom vanjskih poslova Yoko Kamikawom nakon čega se obratio medijima.

Schmidt je istakao kako je ova posjeta izuzetno važna za BiH, posebno u trenutku političkih tenzija. Kako je naveo, međunarodna zajednica je svjesna važnosti stabilnosti u regiji u globalnom kontekstu.

"Ova posjeta je važan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki poslijeratni doprinos ovoj zemlji. Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku shvataju vrlo ozbiljno", kazao je Schmidt.

Dodao je da je našoj zemlji trenutno potrebno mnogo podrške i da se BiH suočava sa izazovnom periodu "budući da postoje neke strane koje žele blokirati procese".

"Dozvolite mi da kažem vrlo jasno. Ja to neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira. Niko nema pravo uskraćivati ljudima izglede za budućnost EU sabotiranjem procesa pridruživanja. Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajedno djelujemo za bolju budućnost BiH i njen razvoj", dodao je.

Pozvao je "svakoga ko ima bilo kakav kontakt s ljudima u Banjoj Lucin da ih upozori da brinu o potrebama građana, a ne da igraju igre i donose zakone kao što je zakon o izborima".

"Gradimo ovu zemlju na pomirenju i poštovanju onih koji nisu preživjeli strahote rata i počinjeni genocid", kazao je.