Jasan stav
71

Schmidt tvrdi da će koristiti Bonske ovlasti ako prođe prijedlog zakona o Ustavnom sudu

N. Ž.
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je rekao da je spreman koristiti Bonske ovlasti kako bi spriječio donošenje spornih izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Na pitanje o trenutnom stanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje Klub Bošnjaka odbija prisustvovati nastavku sjednice gdje je na dnevni red uvršten neustavni prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, Schmidt je jasno izrekao svoj stav po ovom pitanju.

"Moramo vidjeti kako ćemo dalje s Domom naroda. Imamo blokadu zbog neustavnog nacrta zakona koji je predložio jedan član Kluba Srba (Želimir Nešković, op.a.). Smatram da bi morali naći način kako da se izađe iz ove blokade", rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je dalje spominjao "razgovor i spremnost da se prevaziđe ovaj nacrt zakona", te dalje saopštio da je za promjene u Ustavnom sudu BiH potrebna promjena Ustava naše zemlje.

Ono što je posebno interesantno je da je Schmidt za krivca izdvojio upravo Neškovića kao predlagača ovog spornog zakona.

"Ne vidim da na duže vrijeme možemo imati jednog delegata Doma naroda koji blokira planove. Idemo sjesti i razgovarati o tome kako dalje nastaviti", rekao je Schmidt za televiziju Face.

Također zanimljiv dio njegovog odgovora na pitanje o stanju u Domu naroda našao se na samom kraju, kada je rekao da neće oklijevati da koristi Bonske ovlasti u ovom slučaju.

"Moram reći da ponekad imam taj moment razumijevanja, ali neki kažu da idu na zasjedanje a da ne znaju šta će biti s tim neustavnim prijedlogom. U situaciji da parlament izglasa neustavni i antidejtonski zakon, to bi me navelo da djelujem", decidan je bio Schmidt.