Na osnovu prvih rezultata
136

SDA će voditi proces formiranja vlasti u TK, u skupštinu prvi put ulaze i zastupnici NiP-a

A. K.
Još uvijek aktuelni saziv Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Još uvijek aktuelni saziv Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Prema još uvijek preliminarnim rezultatima, pobjednik Općih izbora u Tuzlanskom kantonu je Stranka demokratske akcije (SDA) koja će, kako saznaje Klix.ba, inicirati pokretanje procesa formiranja nove vlasti.

S druge strane, u najmnogoljudnijem kantonu novina će biti Narod i Pravda (NiP) koji će prvi put imati svoje skupštinske zastupnike.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), a na osnovu obrađenih 70,41 posto biračkih mjesta, najviše zastupničkih mandata u Tuzlanskom kantonu će imati SDA i to njih najvjerovatnije 13.

Kako saznaje Klix.ba iz ove stranke, upravo će članovi SDA pokrenuti proces formiranja vlasti na kantonalnom nivou.

"Naš rezultat je rezultat prije svega odgovornog i predanog rada u proteklom mandatu. Posebno ističemo odgovoran i predan rad Vlade TK, predvođene Irfanom Halilagićem, što su građani prepoznali i na izborima nagradili kroz ubjedljivo najbolji izborni rezultat u TK. Logično je da SDA kao liderska stranka u TK preuzme odgovornost i nastavi rukovoditi procesa vezano za formiranje nove skupštinske većine, a samim tim i Vlade TK", kazao je za Klix.ba Midhat Čaušević, član SDA i još uvijek aktuelni zastupnik u Skupštini TK.

Koalicija sa konkretnim mjerama

Buduća koalicija, koju će predvoditi SDA, prema riječima Čauševića, će biti zasnovana na programskim principima i ciljevima, odnosno na konkretnim mjerama kao što je to bio slučaj i u aktuelnoj skupštinskoj većini u Tuzlanskom kantonu. Sve to će biti iskristalisano u narednom periodu, nakon što CIK BiH zvanično potvrdi izborne rezultate.

Pored SDA, u Skupštini TK, preliminarno će participirati još sedam stranaka i to SDP koji bi trebao imati sedam zastupnika, zatim DF i PDA sa po četiri, SBiH, NiP i SDBiH sa po dva te Naša stranka sa jednim zastupnikom.

U Kantonalnoj skupštini novina će biti Narod i pravda (NiP) koji se shodno izbornom rezultatu po preliminarnim podacima podiže na kantonalni nivo.

Ova stranka dosad je participirala jedino u gradskim, odnosno općinskim vijećima, a nakon obrađenih 70,41 posto biračkih mjesta 7.241 glas omogućava im dva skupštinska zastupnika.

"NiP je na Općim izborima izašao sa listama na svim nivoima, a nakon dosadašnjeg sumiranja rezultata ne možemo biti nezadovoljni jer imamo dva skupštinska mandata u TK. Očekivali smo svakako više, a ostaje nam žal za federalni i državni nivo gdje nemamo direktne zastupnike", kaže za Klix.ba Izen Hajdarević, predsjednik Izvršnog kantonalnog odbora NiP-a TK.

NiP spreman za ulazak u vlast

Nakon što CIK BiH definitivno objavi rezultate, Hajdarević navodi da će NiP sigurno ući u razgovore sa političkim partijama građanske opcije, kako bi pričali o eventualnoj skupštinskoj većini.

"Postoji mogućnost za to, ali svakako naš orijentir će biti programi i određeni principi koje moramo definisati. Normalno, tu ćemo priču pokušati proširiti sa koalicionim partnerima iz Sarajevskog kantona, gdje je ona u proteklom periodu funkcionirala dobro. Ondje gdje vodimo procese, iza nas su dobri rezultati i smatramo da to treba prenijeti i na Tuzlanski kanton", naglašava Hajdarević.

Iz ove stranke na prvo mjesto stavljaju borbu protiv korupcije, a fokus će biti i na ekonomiji, obrazovanju te ostanku mladih u Tuzlanskom kantonu koji je pogođen masovnim odlascima.

U okviru ovogodišnjih Općih izbora u Tuzlanskom kantonu pravo glasa imalo je 428.876 registrovanih građana. Oni su mogli birati, odnosno glasati za 588 kandidata i 22 politička subjekta na 659 biračkih mjesta.