Uveden građanski princip
207

SDA: HDZ je stavio tačku na "legitimno predstavljanje" izborom novog rukovodstva Doma naroda FBiH

S. Š. U.
Iz SDA smatraju da je ponašanjem delegata HDZ-a u Domu naroda FBiH uveden građanski princip (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz SDA smatraju da je ponašanjem delegata HDZ-a u Domu naroda FBiH uveden građanski princip (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz SDA su komentirali izbor novog rukovodstva federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici tog doma održanoj jučer, kada uprkos većini koju ta stranka ima u Klubu Bošnjaka, nije izabrana Aida Obuća, njihova kandidatkinja.
Jučer su na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajući ovog doma.

Za predsjedavajućeg Doma naroda FBiH je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, a za potpredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a.

Kandidati iz reda Bošnjaka za potpredsjedavajućeg su bili Aida Obuća iz SDA i Izen Hajdarevića, član Naroda i pravda koji je u konačnici i izabran za zamjenika predsjedavajućeg zbog čega su jučer negodovali delegati SDA u Domu naroda FBiH.

"Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorisana je volja većine u Klubu Bošnjaka. Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba", istakli su iz SDA.

Smatraju da je tim činom stavljena tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na "legitimnom predstavljanju".

"Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja. Ignorisanje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički", mišljenja su.

Mišljenja su i da uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već je presudna opća većina u Domu naroda FBiH će se prije ili kasnije "poput bumeranga" vratiti onima koji su taj princip uveli.