Nakon Naše stranke
71

SDA i SDP podržale Borisa Horvata za načelnika Velike Kladuše

A. L.
Općinski odbori SDA i SDP Velika Kladuša saopćili su kako su podržali privrednika Borisa Horvata za zajedničkog kandidata stranaka okupljenih oko platforme "Zajedno za Kladušu".

Ranije je za zajedničkog kandidata Naša stranka predložila Amira Purića, ali on je dobio samo podršku od SDP-a i DNZ-a što nije bilo dovoljno. Zato je Naša stranka jučer odlučila odustati od Purića i prihvatiti Horvata kao zajedničkog kandidata.

Nešto kasnije se tome priključio i SDP Velika Kladuša, a danas i SDA.

Stranka demokratske akcije je nakon sastanka Općinskog odbora izdala saopćenje u kojem su još jednom istakli kontinuirani stav o važnosti da se postigne dogovor oko zajedničkog nastupa i kandidiranja jednog opozicionog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša.

"SDA je od samog početka dala podršku Platformi i dogovoru oko zajedničkog kandidata, čineći različite kompromise, što je bio i ostao naš krajnji cilj. Na sastanku smo još jednom, jednoglasno i sasvim jasno, osudili nekorektan odnos pojedinih stranaka koje su u ovaj proces ušli 'sa figom u džepu', te su cijelo vrijeme lažno pokazivali interes, na kraju se povukli iz procesa i istakli svoga kandidata, čime su dosadašnjoj korumpiranoj i destruktivnoj lokalnoj vlasti pojačali šanse i mogućnost ostanka na vlasti. Javno ističemo da je to krajnje loš pristup, takvo opredjeljenje i nastojanja nećemo i ne možemo podržati, te i takve politike, takav stil društvenog angažmana, pa i pod cijenu da ostanemo usamljeni i sami u odnosu na bilo koga. Iskustvo nas uči da, u ambijentu i atmosferi kakva u Velikoj Kladuši vlada već duži period, sagledavanje interesa i prioriteta građana naše općine, nema alternativu. Kladušani su više nego ikada prije spremni da svoje probleme rješavaju sami. Stoga bilo kakva nastojanja i uplitanje sa strane, ma od koga dolazila, su neprihvatljiva i nisu od koristi", saopćeno je.

SDA je pozvala i ostale političke subjekte, nevladin sektor i građane ove općine da se pridruže i podrže ovaj projekt za koji kažu da je dogovoren sa velikokladuškim strankama.

"SDA Velika Kladuša ima dugu listu svojih provjerenih kadrova, posvećenih programskim načelima, misiji i viziji proklamiranih ideja za budućnost, koji uvijek i kada je potrebno spremno preuzimaju teret, sasvim odgovorno i časno zastupaju i brane interes SDA.

Inače, Horvata je kao zajedničkog kandidata stranaka okupljenih oko platforme "Zajedno za Kladušu" predložilo velikokladuško Udruženje poduzetnika.