U jedinstvu je snaga
456

SDA ima plan za Džaferovićevu pobjedu: Nužna Zvizdićeva srčana podrška, najteži konkurent Bećirović

Piše: Er. M.
Stranka demokratske akcije (SDA) izradila je dokument o aktivnostima koje bi trebale dovesti do pobjede Šefika Džaferovića u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH. Kao nužnost je navedena "srčana podrška" potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića i Safeta Softića. SDA je označila kandidata SDP-a Denisa Bećirovića kao Džaferovićevog "najtežeg konkurenta".

Na email adrese članova Stranke demokratske akcije (SDA) jučer je stigla publikacija poslana sa zvanične email adrese ove stranke, a koja se odnosi na kandidaturu Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH.

U dijelu koji je naslovljen kao "Obaveze strukture SDA prema Džaferoviću kao kandidatu za člana Predsjedništva" navedeno je da je bitna politička i moralna obaveza cjelokupne strukture SDA prema Šefiku Džaferoviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka na predstojećim općim izborima 7. oktobra 2018. godine.

"Džaferovićeve obaveze prema SDA se podrazumijevaju, jer će njegov lični politički utjecaj u ulozi kandidata za člana Predsjedništva bitno odrediti izborni rezultat SDA u cjelini. On će uložiti maksimum napora s ciljem da pobijede i on lično i SDA. Njegova pobjeda će biti pobjeda SDA. Vjerovatno je da će biti zanemariva razlika između njegovog izbornog rezultata i rezultata SDA u cjelini", piše u publikaciji.

SDA dalje navodi da ako bi svi članovi, simpatizeri, lideri i organi SDA, od ogranaka na lokalnim nivoima do stranačkog vrha, djelovali onako kako to od njih treba da očekuje Džaferović, onda bi bila sasvim izvjesna i uvjerljiva i njegova i ukupna stranačka pobjeda na predstojećim izborima.

"Međutim, ako među građanima, odnosno glasačima u raznim društvenim sredinama ne bude takvog usmjerenja i djelovanja strukture SDA, posebno one u lokalnim i regionalnim okvirima, ni Džaferović kao kandidat za člana Predsjedništva, ni SDA neće ostvariti željeni rezultat. Zato je odnos stranačke strukture SDA prema Džaferovićevoj kandidaturi faktički odnos odgovornosti prema političkoj poziciji i perspektivi SDA i države Bosne i Hercegovine", poručuju iz SDA.

Zvizdića i Softića u javnosti predstavite srčanim u podršci Džaferoviću

Dalje se navodi kako će na probi biti jedinstvo unutar SDA i lojalnost intencijama stranačkog vrha i demokratskoj odluci Konvencije SDA da kandidat za člana Predsjedništva bude Džaferović, posebno s obzirom na to da je za tu državničku funkciju bilo više kandidata.

"U vezi s tim, od naročitog je značaja angažiranje Zvizdića i Softića u predizbornim aktivnostima. Kapacitet njihovog utjecaja je respektivan i trebaju ga upotrijebiti s ciljem da se osigura što jača podrška Džaferoviću, isto onako kako bi, da je neko od njih dvojice kandidiran, kapacitet svoje podrške njima upotrijebio Džaferović. Nužno je izgraditi koncept i plan Zvizdićevog i Softićevog angažiranja u predizbornim aktivnostima, tako da se u javnosti predstave kao srčani u podršci Džaferoviću kao svom dojučerašnjem konkurentu, što bi bio izraz visokog stupnja njihove političke kulture u pogledu razumijevanja da unutarstranačka konkurencija nije isto što i međustranačka. O takvoj komunikaciji Zvizdića, Softića i Džaferovića treba da brine stranački vrh, a posebno predsjednik Izetbegović i Džaferović. Srčanom podrškom Džaferoviću, pored ostalog i zbog toga što su bili njegovi konkurenti, Zvizdić i Softić bi stekli posebno vrijednu referencu moralno i politički zdravo izgrađenih osobina svojih ličnosti. Tako bi doprinijeli tome da se demokratija unutar SDA afirmira da je na stabilnim moralnim, političkim i ideološkim osnovama", piše u publikaciji.

Zvizdić i Džaferović: Nužna srčana podrška (Foto: Klix.ba)
Zvizdić i Džaferović: Nužna srčana podrška (Foto: Klix.ba)

U dijelu naslovljenom kao "Komponente utjecaja o Džaferoviću kao kandidatu za člana Predsjedništva" navodi se da su za Džaferovićevu, pa time i za pobjedu SDA na izborima, bitne dvije komponente političkog utjecaja prema građanima, odnosno biračima i to njegov doprinos kroz protekle tri decenije u afirmaciji i zaštiti BiH, odnosno njegov doprinos afirmaciji SDA u proteklom vremenu od njenog nastanka i njegovo djelovanje u narednih pet mjeseci koliko je preostalo do općih izbora 7. oktobra 2018. godine.

"Važne su obje, ali ipak je važnija ta prva komponenta da Džaferović lično i SDA u cjelini djeluju s ciljem da se predstavi njegov politički, moralni i etički profil ispoljen u protekle tri decenije. Ako bi se to predstavilo onako kako treba, vjerovatno je da bi se u tome našlo najviše uvjerljivih razloga da se dosadašnji birači SDA maksimalno zadrže uz SDA, pa i da se pridobije znatan broj birača koji do sada nisu redovno ili koji nisu nikada glasali za SDA. Na taj način bi se mogla pribaviti komparativna prednost Džaferovića u odnosu na njegove konkurente u utrci za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka", smatraju u SDA.

SDA ističe da bez predstavljanja Džaferovićevog političkog i moralnog profila ispoljenog u protekle tri decenije, njegov rezultat na predstojećim izborima bazirao bi se više na utisku koji će on ostaviti na birače u narednih pet mjeseci, putem medija i susreta s biračima. Kako kažu, u tom slučaju, bitno bi se umanjila vjerovatnoća njegove pa i pobjede SDA. Tvrde da njegov politički i moralni profil ispoljen u protekle tri decenije treba sažeti i predstaviti da simbolizira ukupne ideološke, političke i moralne vrijednosti SDA kao političkog pokreta u pravednoj borbi za odbranu i afirmaciju države BiH, svih njenih građana i naroda, a posebno Bošnjaka.

SDP, SBiH i SBB nemaju smisao za visoku državničku politiku

SDA je obradila i identifikaciju Džaferovićevih komparativnih prednosti u odnosu na konkurente navodeći kako su dva područja Džaferovićevih komparativnih prednosti.

"Dakle, za Džaferovićevu, a time i pobjedu SDA na izborima bitno je identificirati područja njegovih komparativnih prednosti u odnosu na konkurente u političkoj utakmici za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. Ako bi se u njegovoj i predizbornoj kampanji SDA išlo tim putem, onda bi se proširilo polje njegovih prednosti, a suzilo područje prednosti koje ima njegov najteži konkurent Denis Bećirović, kandidat SDP-a", navode iz SDA.

Područja komparativnih prednosti Džaferovića u odnosu na njegove konkurente, SDA je svrstala u prednosti lične prirode i prednosti po osnovu pripadnosti SDA, koja ima najveći ugled u društvu i najjaču potencijalnu i efektivnu političku moć. Kako kažu, izostavljanje bilo koje od te dvije strane Džaferovićevih prednosti, dovelo bi u pitanje i njegov lični i rezultat SDA u cjelini.

"Bilo bi porazno da se u nastupima Džaferovića lično i čitave strukture SDA govori o slabostima konkurenata, posebno Bećirovića, o pitanjima gdje realno te slabosti njegovih konkurenata ne postoje. Dakle, strategiju svog uspjeha Džaferović treba bazirati na svojim kvalitetima u kojima se nalaze i njegove prednosti što se sastoji u doprinosu Džaferovića za korist BiH u političkoj borbi kroz protekle tri decenije, u Džaferovićevom političkom iskustvu od značaja za državničku ulogu, što je izgradio kroz lično djelovanje u državnim institucijama BiH, u Džaferovićevim neospornim, lijepim moralnim osobinama, u visokoj političkoj kulturi i lijepom stilu Džaferovićevog ponašanja, jer je smiren, razložan, nenametljiv i komunikativan, u dokazanoj privrženosti Džaferovića idejama univerzalnih vrijednosti za koje se trebaju boriti svi ljudi, u Džaferovićevoj sposobnosti za međuetničku komunikaciju, saradnju i razumijevanje i u njegovoj lijepoj autobiografiji", navodi SDA.

Radončić i Nikšić: Nemaju smisao za visoku politiku (Foto: Klix.ba)
Radončić i Nikšić: Nemaju smisao za visoku politiku (Foto: Klix.ba)

S obzirom na to da je u navedenim sadržajima Džaferovićevih ličnih komparativnih prednosti u odnosu na konkurente, većina onih o kojima u vrijeme pred izbore trebaju govoriti drugi u strukturi SDA, a ne Džaferović, nužno je da vrh SDA i rukovodstva na regionalnim i lokalnim nivoima izvrše kvalitetne pripreme kako bi svi ujednačeno o Džaferoviću detaljno govorili ono što najuvjerljivije daje prednost njemu u odnosu na konkurente.

"Pri tome treba imati u vidu da će iz konkurentskih stranačkih sredina biti usmjerena propaganda, upravo s ciljem da se paraliziraju Džaferovićeve lične prednosti, a ističu nepostojeće prednosti njegovih konkurenata. U Izbornom štabu SDA treba uspostaviti posebne mjere praćenja, analiziranja i procjenjivanja propagande usmjerene protiv Džaferovićeve ličnosti, uz inicijative za kontramjere", piše u publikaciji.

U dijelu koji tematizira Džaferovićeve prednosti naspram konkurenata po osnovu političke moći SDA iz ove stranke navode da je u proteklih 28 godina u Predsjedništvu RBiH (BiH) bio predstavnik SDA s malim prekidom kada je bio predstavnik SBiH.

"U periodu od blizu tri protekle decenije SDA se kontinuirano potvrđivala kao pouzdan sljedbenik narodnih interesa u pogledu odbrane i afirmacije BiH, i to u najsloženijim okolnostima, pred rat, tokom i poslije rata. SDA je pokazala vitalnost u toj borbi, jer je njen kadar, kojem pripada i Džaferović kao aktuelni kandidat za člana Predsjedništva, ispoljio najviši stupanj ideološke i političke zrelosti i sposobnosti da se nose sa zadacima i problemima koje treba rješavati na nivou Predsjedništva BiH. SDA je pokazala visok stepen odgovornosti da državu BiH stavi iznad bilo čijeg užeg pa i bilo čijeg stranačkog intersa, odnosno pokazala je visok stepen podudarnosti interesa SDA s interesima države, odnosno s općim interesima društva u cjelini", piše u publikaciji.

Dodaju da stabilnu garanciju u pogledu zaštite države BiH koju njeni patrioti imaju kada je iza Džaferovića takva SDA, ne mogu imati ni u jednoj drugoj varijanti koja se nudi putem Džaferovićevih konkurenata iz SDP-a, SBiH i SBB.

"Sve te stranke u proteklom vremenu svog postojanja su pokazale da njihovi, i glavni i sporedni, i najviši i niži lideri nemaju sposobnost i smisao za visoku državničku politiku, pa su samim tim, sa stajališta zaštite države, vrlo rizične da budu faktor usmjeravanja politike koju treba da vodi član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. U slučaju Džaferovića i SDA takvih rizika nema. Dakle, glasanje za Džaferovića ne treba da bude stvar emocija, da li se voli ili ne voli SDA, već treba da bude stvar građanske odgovornosti da se maksimalno umanje rizici u pogledu zaštite države BiH, upravo u vrijeme kada suptilnost i intenzitet ugrožavanja državnih interesa, nameće nuždu za visok stepen stabilnosti, sposobnosti i odgovornosti osobe koja obnaša državničku funkciju člana Predsjedništva BiH", poručuju iz SDA.

Kako kažu, prema tome, Džaferovićeve komparativne prednosti, kako one koje proizilaze iz njegovih ličnih osobina, tako i one koje proizilaze iz njegove pripadnosti SDA, obavezuju građane da upravo njemu daju svoj glas.

"Da li će se to dogoditi ili neće zavisi kako će struktura SDA i Džaferović lično u predstojećem vremenu do 7. oktobra 2018. godine, približiti građanima, odnosno biračima, opisane razloge zbog kojih treba glasati za Džaferovića, a ne za bilo kojeg njegovog konkurenta. U tome je suština izazova pred kojim se nalazi Džaferović, a još više u tome je suština izazova pred kojima se nalaze članovi, simpatizeri, glasači, organi i lideri SDA od lokalnog nivoa do vrha SDA. Upravo zato svi izborni štabovi SDA po regijama se trebaju okupiti na jedno mjesto da se u obliku predavanja, seminara ili... motiviraju da shvate naprijed navedeno i da to što bi shvatili, savjesno realiziraju u narednih pet mjeseci do izbora. Da bi postigli taj izazov trebaju djelovati intenzivno realizirajući aktivnosti koje rezultiraju postizanjem cilja koji implicira navedeno razumijevanje načina na koji se može postići i pobjeda SDA i Džaferovića", piše u publikaciji.

SDA zaključuje da naprijed elaborirano o načinu djelovanja Džaferovića i SDA u cjelini, ako se istinski želi pobjeda, nema alternative.