Oštar odgovor
229

SDA o optužbama NIP-u da ruše državu: "Nebuloze s pečatom kliničke slike duboke psihopatologije"

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH objavio je saopćenje u kojem se oštro protivi, kako navode, "besprimjernim nebulozama i gebelsovskim metodama" Elemedina Konakovića i zastupnika stranke Narod i pravda (NIP).
"Besprimjernim nebulozama i gebelsovskim metodama, s jasnim pečatom kliničke slike duboke psihopatologije, o tobožnjoj saradnji SDA sa BIA-om na rušenju države BiH koje posljednjih dana iznosi Elemedin Konaković, jučer su se saopćenjem za javnost pridružili i zastupnici NIP-a u državnom Parlamentu," ističe se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

"I oni optužuju SDA da, ni manje ni više, nego zajedno sa SNSD-om ruši državu – posebno Sud BiH, Ustavni sud BiH i Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH."

SDA navodi da je "riječ, bez sumnje, o novom od strane NIP-ovih mentora i poslodavaca obavještajno planiranom i orkestriranom valu napada na SDA i to bez ikakvih moralnih, ideoloških i ljudskih skrupula i bez ikakvog utemeljenja u činjenicama". Ove napade pripisuju stanju "kolektivne panike" u NIP-u nakon "dramatičnog izbornog kraha na netom završenim lokalnim izborima".

SDA naglašava da su "Konakovićeve i NIP-ove konstrukcije vrijednosno i metodološki veoma slične onim bestijalnim lažima ratne paljanske propagande da smo mi sami sebe granatirali i ubijali u opkoljenom Sarajevu!" Odbacuju optužbe NIP-a o navodnoj saradnji sa srbijanskom BIA-om i SNSD-om na rušenju ključnih državnih institucija i OHR-a.

SDA također kritikuje jučerašnje saopćenje zastupnika NIP-a, u kojem su "sve opravdane reakcije SDA na samovolju Christiana Schmidta i zahtjeve da se prekine sa praksom zloupotrebe institucije OHR-a u korist HDZ-a" nazvane "napadom na OHR". SDA obrazlaže da "u NIP-u (i Trojki u cjelini) napadom na OHR nazivaju kristalno jasno, glasno i opravdano protivljenje SDA činu skandaloznog nametanja izmjena Izbornog zakona i suspenziji Ustava Federacije BiH na jedan dan".

SDA dalje navodi da NIP interpretira mirnu press-konferenciju održanu ispred zgrade OHR-a i zahtjeve upućene Visokom predstavniku da se ne miješa u "presudu Kovačević" kao "rušenje OHR-a".

"Umjesto da upravo šef NIP-a Elmedin Konaković, kao ministar vanjskih poslova BiH, djeluje u svakom od pomenutih slučajeva promptno, jasno i konkretno i da službeno zatraži objašnjenja i reakcije od Visokog predstavnika," on, navodi SDA, "dosljedno ostaje nijem, dok neobično glasan i nemilosrdan biva prema svakom ko od njega zatraži da radi svoj posao".

SDA ocjenjuje da je saopćenje NIP-a "uzaludan pokušaj potpune zamjene teza i neuspio pokušaj opravdavanja sramotne diplomatsko-političke hibernacije Elmedina Konakovića". SDA odbacuje i optužbu da radi na rušenju Ustavnog suda BiH, nazvavši je "besmislenom, licemjernom i neistinitom".

SDA ističe kako "namjeru da Parlament Federacije liše prava izbora sudije Ustavnog suda između više kandidata, a da ga istovremeno grubo instrumentaliziraju za potrebe imenovanja isključivo HDZ-ovog favorita Marina Vukoje", NIP naziva "odbranom temelja BiH". SDA smatra da postupanje NIP-a po zahtjevu Milorada Dodika, koji je tražio isključivanje obaveze kompletnog Ustavnog suda iz Plana reformi, dodatno potvrđuje njihovu nedosljednost.

SDA dalje zaključuje: "Stoga sa gnušanjem i indignacijom odbacujemo sve brutalne izmišljotine i laži NIP-a o učešću SDA u bilo kakvim aktima ili namjerama rušenja institucija sistema države ili OHR-a. Ne postoji niko ko bi na kriterijima istine i na temelju bilo kakvih dokaza mogao potvrditi ovo što u svom saopćenju navode zastupnici NIP-a."

Na kraju poručuju: "Ne samo sa aspekta i kriterija patriotizma, nego i sa aspekta logike, SDA nikada ne bi mogla učestvovati u rušenju države u čijoj izgradnji radi predano gotovo tri i po decenije. Podsjećamo da je SDA, upravo gradeći državu skupa sa građanima i najširim frontom patriota, u 16 od ukupno 17 dosadašnjih izbornih ciklusa bila ubjedljivi pobjednik. Zašto bismo sada, prema riječima Konakovića i njegove stranke, mijenjali uloge? Stoga, neka i NIP nastavi sa SNSD-om raditi ovako kako su započeli, a što su građani jasno prepoznali i prepolovili ga na posljednjim izborima!"