Sporni komentar
3

SDA odgovorila Janezu Janši, optužila ga za islamofobiju i predrasude prema Bošnjacima

G. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije kritizirala je stavove koje je iznio slovenski premijer Janez Janša o protestima u Sarajevu koji su održani kao znak podrške Palestincima.
"Tvrdnja premijera Republike Slovenije Janeza Janše da će sarajevski protest protiv masakra nas civilima u Palestini imati negativne reperkusije po EU i NATO put Bosne i Hercegovine utemeljen je na ksenofobiji i predrasudama prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i muslimanima općenito", saopćeno je večeras iz SDA.

Kako se dodaje, u brojnim evropskim metropolama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, "održani su građanski protesti u znak podrške napadnutom narodu Palestine, ali jedini protesti koji smetaju gospodinu Janši jesu ovi u Sarajevu".

"Ako Janez Janša misli da bilo ko može uskraćivati demokratska prava ljudima u BiH, samo zato što ovdje žive i muslimani, onda živi u velikoj zabludi. Bosanskohercegovački građani, a posebno Sarajlije, su platili visoku cijenu slobode koju kane zadržati", stoji u reakciji SDA.

Zaključuje se da "navedeni rezon vrlo jasno svjedoči o islamofobnim gledanjima i stavovima Janeza Janše, neodoljivo podsjećajući na podmukli non-paper koji predviđa promjenu granica na Balkanu po etničkom prinicipu".

Podsjetimo da je danas u Sarajevu održan skup podrške palestinskom narodu na kojem se okupilo više stotina građana.

"Ako neko misli da ovo u Sarajevu približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji i NATO-u, onda živi u velikoj iluziji", napisao je Janša u komentaru na video sa skupa.