Potvrđeno za Klix.ba
96

SDA okupila većinu u Tuzlanskom kantonu, pridružit će im se i dva zastupnika iz PDA

A. K.
Još uvijek aktuelni saziv Skupštine TK
Još uvijek aktuelni saziv Skupštine TK
SDA je okupila većinu neophodnu za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, a zanimljivo je da će se među 19 zastupničkih ruku u Kantonalnoj skupštini naći i dvije iz PDA. Riječ je o stranci koja je nastala nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA.

Pobjednik ovogodišnjih općih izbora u Tuzlanskom kantonu je SDA koja je ujedno i osvojila najviše skupštinskih mandata, a riječ je o njih 13 te su upravo kao takvi pokrenuli pregovaračke procese vezano za formiranje vlasti.

Nakon SDA u Tuzlanskom kantonu po broju osvojenih mandata slijedi SDP sa osam, DF sa četiri, PDA sa tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine, Stranka za BiH i Narod i pravda sa po dva te Naša stranka sa jednim zastupničkim mandatom.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, pregovarački proces se privodi kraju, a Klix.ba iz SDA saznaje da su okupili neophodnu većinu koja će prema posljednjim riječima imati 19 ruku. Iz ove stranke nam je potvrđeno da će pored njihovih zastupnika novu vlast činiti i četiri člana DF-a.

No, da bi imali osiguranu većinu, SDA-ovoj vlasti će se, kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, pridružiti i dva zastupnika iz PDA, a riječ je o Senadu Alići i Jakubu Suljkanoviću. Saznajemo da će sve biti ozvaničeno sutra tokom potpisivanja zajedničkog sporazuma.

Ova stranka, koja je nastala nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA, kako saznajemo, prolazi kroz veliku krizu, a shodno drastičnom padu po posljednjem izbornom rezultatu.

Strankom trenutno predsjedava Elzina Pirić, bliska saradnica Mirada Kukića koji je čelo stranke napustio nakon američkih sankcija koje su mu nametnute.

U ovom trenutku, novu opoziciju u Tuzlanskom kantonu bi trebali činiti zastupnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde. Kada je riječ o Socijaldemokratama BiH i Stranci za BiH, njihov zvaničan stav još uvijek nije poznat, ali bi to moglo biti objelodanjeno sutra.

Naime, za predstojeći petak u Tuzli je najavljeno potpisivanje sporazuma, kojim će biti i ozvaničen blok ove dvije stranke, a koji će brojati četiri zastupnika u Skupštini TK.