"Avanturistička politika"
79

SDA: Sadašnje ustavno uređenje BiH je "izvorni Dejton", a Dodik prijeti miru

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je danas da insistiranja Milorada Dodika povratku na "izvorni Dejton" i način na koji to želi ostvariti su protuustavni i protuzakoniti i čin su napada na ustavno-pravni poredak BiH.

"'Izvorni Dejton' ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek 'izvorni Dejton'", rekli su.

Dakle, iz SDA kažu da sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca.

"Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji. Jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu", navodi se.

Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje "povlačenje saglasnosti" ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS-a ne mogu ugroziti.

"Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jeste stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH", zaključili su.