Šta je sve bilo sporno
116

SDA se obrušila na Nikšića zbog osveštanja pošte, iz SDP-a im spočitali blagosiljanje Čovićevog ureda

B. H.
Stranka demokratske akcije (SDA) reagovala je na način na koji je otvoren centar Hrvatske pošte Mostar, kojem je prisustvovao premijer FBiH Nermin Nikšić. Nakon toga su odgovorili i iz Socijaldmokratske partije (SDP).
Podsjećamo logistički centar ove kompanije, koja je u većinskom vlasništvu FBiH, je otvoren uz blagoslov katoličkog svećenika, a centralna ličnost u presijecanju vrpce bio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović, trenutno predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te premijer FBiH Nermin Nikišić.

Na to su reagovali iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Servilan odnos kojeg predstavnici Trojke imaju prema SNSD-u i HDZ-u iz dana u dan poprima nove oblike. Osim u praktičnom pogledu, kada im predaje cijele sektore, ispunjava njihove političke ciljeve i objeručke podržava njihova kadrovska rješenja, Trojka takav odnos pokazuje i na pitanjima nacionalnog ponosa. Šampion pristajanja na ponižavajući odnos postaje nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić.Nakon nedavno održanog Mostarskog sajma, na kojem je bio tek usputni gost na ćosku stola, Nikšić je jučer - opet u Mostaru - pristao da ponovo bude HDZ-ov cvjetni dekor na otvaranju prostorija 'Hrvatske pošte'", navodi se u saopćenju SDA.

Nikšiću su spočitali da mu nije zasmetalo osveštavanje pošte dok se "nešto ranije znao obračunavati s Islamskog zajednicom zbog miješanja u politiku".

"Premijeru FBiH nije zasmetalo to što je u ukupnom ambijentu bio tek drugorazredni gost Hrvatskog narodnog sabora i Dragana Čovića, ali ni to što preduzeće koje je u većinskom vlasništvu Federacije BiH - dakle svih građana - nosi ime po jednom narodu i što ga blagosilja katolički svećenik. Iako se vrlo često znao grubo obračunavati sa Islamskom zajednicom i njihovim navodnim 'miješanjem u politiku', Nikšić ovaj put ne samo da se nije pobunio zbog očiglednog miješanja vjere i politike, već mu nije smetao ni blagoslov katoličkog svećenika", ističu iz SDA.

Na kraju su poručili kako "Nikšić može pogaziti sve principe koje je ranije javno proklamirao, pa i one o građanskoj i sekularnoj državi, ima čak pravo i na lično samoponižavanje, ali nema pravo da ponižava funkciju federalnog premijera, jer time ponižava sve građana Federacije BiH".

Ubrzo su reagovali iz SDP-a saopćenjem u kojem su odgovorili SDA.

"Socijaldemokratska partija smatra da je nevjerovatno koliko SDA podcjenjuje naše građane pozivajući ih da vjeruju onome što oni kažu, a ne činjenicama. Njihovo saopštenje, kojim problematiziraju otvaranje glavnog Poštansko-logističkog centra Hrvatskih Pošta, predstavlja vrhunac licemjerstva i dvoličnosti SDA. Pa upravo je SDA ta koja je pristala na nazive Hrvatske pošte, Elektroprivrede HZ-HB i druge nazive javnih preduzeća sa etničkim prefiksom i nikakvo saopštenje i naknadna pamet to ne može promijeniti", navode iz SDP-a.

Iz SDP-a su kazali kako se ipak radi o "važnom infrastrukturnom projektu u Mostaru".

"Dok premijer Federacije učestvuje u otvaranju važnog infrastrukturnog projekta u Mostaru, SDA-u smeta blagoslov katoličkog svećenika. Istovremeno, zaboravljaju da je SDA i njen predsjednik blagosiljao i izglasao otvaranje neustavnog ureda tzv. hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, koji je na isti način otvoren i posvećen. SDA je blagoslovila izbacivanje svih nehrvata iz uprave Aluminija, te je u HNK-u prepustila HDZ-u mjesto ministra unutrašnjih poslova i mjesto policijskog komesara što nikada ranije nije bio slučaj", pitaju se u SDP-u.

SDA su spočitali vjerske sadržaje na obilježavanju važnih godišnjica iz vremena agresije.

"Trebamo li SDA podsjetiti i na Mostarski sporazum kada su potpisali kapitulaciju građanske države i potpisali 'legitimno predstavljanje' kao zajedničku agendu SDA i HDZ-a? Naravno ne bi njima smetao nikakav i ničiji blagoslov samo da je HDZ pristao da nastave svoju na interesu zasnovanu ljubav. Iluzorno je pitati SDA, kojoj smetaju vjerski sadržaji u javnim događajima, znači li to da smatraju da se vjerskim sadržajima devalvira značaj borbe protiv agresije? Da li po SDA-u to znači da se odbrambeni rat za građansku državu svodi na međuetnički ili međuvjerski sukob uključivanjem vjerskih sadržaja u obilježavanje važnih godišnjica iz vremena agresije? SDP na svim manifestacijama ne predviđa religijske sadržaje, ali se zalaže za poštovanje prava na slobodu ispovijedanja i muslimanske i katoličke i pravoslavne i jevrejske i svake druge vjere", poručuju iz SDP-a.

Na kraju su istakli kako nemaju problem sa blagoslovom kao dijelom vjerske tradicije.

"Sloboda vjeroispovjesti je pravo da budes vjernik bilo koje vjere, agnostik ili ateista. To predstavlja istinsku jednakost i prava i slobode svih. Mi u SDP-u jasno se zalažemo za promociju bogatsva raznolikosti naše bosanskohercegovačke kulture. Naravno da je SDP organizator, nikada ne bismo uključili vjerske sadržaje u manifestacije javnih institucija. Ali to što to ne smatramo prikladnim, nismo pristrasni ili jednostrani i nemamo problem sa blagoslovom kao dijelom vjerske tradicije svih vjerskih tradicija Bosne i Hercegovine", istakli su iz SDP-a.