Upozorili CIK
57

SDA Srebrenica: Mnogi raseljeni Srebreničani neće moći glasati zbog bahatosti zaposlenih u općinama TK

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski odbor SDA Srebrenica kaže da bi bahatost odgovornih u općinama Tuzlanskog kantona mogla dovesti u pitanje izbore u Srebrenici.

Oni upozoravaju da je još samo sedam dana ostalo za promjenu biračke opcije za raseljene osobe koje borave na području Federacije Bosne i Hercegovine i kojima je ostavljena zakonska mogućnost da mogu odabrati opciju da glasaju za općinu po popisu iz 1991. godine na predstojećim lokalnim izborima.

"Međutim, zbog bahatosti odgovornih iz pojedinih općina Tuzlanskog kantona da kroz centre za birački spisak obavljaju posao preregistracije i promjene biračke opcije, mnoge raseljene osobe neće moći iskorititi svoje zakonsko i ustavno pravo. Sa područja Tuzlanskog kantona, na kome trenutno boravi i najveći broj raseljenih Srebreničana, kontaktiralo nas je danas i proteklih dana nekoliko desetina osoba sa statusom raseljene osobe, žaleći se kako u pojedinim općinama zbog godišnjih odmora niko ne radi u centru za birački spisak te da ih danima "šetaju" od kancelarije do kancelarije i da još uvijek nisu uspjeli izvršiti preregistraciju", saopćili su iz SDA Srebrenica.

Kažu da su im raseljene osobe rekle da u nekim općinama ne postoji ni imenovana osoba koja radi na poslovima ažuriranja biračkog spiska.

"To predstavlja krajnje bahato i neodgovorno ponašanje odgovornih osoba u općinama, a što u konačnici povlači za sobom i krivičnu odgovornost", saopćili su.

Pozivaju Centralnu Izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da provjeri ove navode te da, ukoliko se potvrdi tačnost istih, "odmah i bez odlaganja kazni odgovorne za ovakvo neodgovorno ponašanje, a da rok koji je određen za promjenu biračke opcije produži do 31.7.2024. godine."

"U suprotnom bićemo primorani da podnesemo krivične prijave protiv odgovornih osoba u pojedinim općinama TK, jer su svojim neodgovornim i bahatim ponašanjem onemogućili jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo izbora", zaključili su.