Niz kršenja propisa
23

SDA Stari Grad o nepravilnostima u radu Čengića i Karić: Lampe od 300 KM platili 10.000 KM

V. K.
Općinski odbor SDA Stari Grad na čelu s predsjednikom Dženanom Selimbegovićem osvrnuli se na rad aktuelnog načelnika Irfana Čengića te gradonačelnice Benjamine Karić.

U saopćenju za javnost iz SDA Stari Grad su naveli kako je izgradnja novih ili obnova postojećih dječijih parkova je nešto što je prijeko potrebno građanima Starog Grada.

"Upravo zbog toga smo i mi, kao i svi drugi građani, bili obradovani informacijom da je načelnik Irfan Čengić u saradnji sa Gradonačelnicom Karić, nakon godinu dana mandata konačno implementirao barem jedan takav projekat u MZ Medrese. Međutim, kada je prije nekoliko dana došlo do otvorenja ovog dječijeg parka i press konferencije načelnika i gradonačelnice, ostali smo šokirani izgledom istog i informacijom da su radovi koštali više od 150.000 KM. Posebno, jer je prošla općinska administracija u budžetu predvidjela svega 35.000 KM za isti projekat", naveli su.

Nakon toga su, kako ističu, prostim uvidom u ponudu izabranog izvođača radova, što je javno dostupan dokument, uvidjeli niz šokantnih cijena izvedenih radova, nabavljenog sportskog, dječijeg i drugog pratećeg mobilijara, kao i rasvjete i video opreme.

"Kada smo sa stručnim ljudima izašli na lice mjesta, utvrdili smo da su naše sumnje bile potpuno opravdane, ali ne samo to, nego da je taj park radi nestručno izvedenih i nedovršenih radova čak i opasan za korištenje jer se radi o dječijem parku", ističu iz ove stranke.

Nakon toga, osvrnuli su se na sporne stavke te su ih potkrijepili fotografijama koje se nalaze u fotogaleriji.

"Sanacija i farbanje postojeće ograde koštalo je građane Starog Grada i Grada Sarajeva čak 20.000 KM, pri čemu na ulazna vrata čak nije postavljena ni šteka! Jedna jedina kamera za video nadzor plaćena je 4.000 KM, a istraživanjem tržišta smo utvrdili da je cijena iste u maloprodaji 190 KM, što je više od 2000 posto ili preko 40 puta više od tržišne cijene! Četiri svjetiljke koje su zaveli kao reflektore plaćene su 10.000 KM. Međutim, prostim istraživanjem tržišta utvrdili smo da su postavljene svjetiljke proizvođača 'Brayton', a koje u maloprodaji koštaju 71,50 KM. Dakle, ukupno četiri svjetiljke koje su postavljene koštaju nešto manje od 300 KM, a plaćene su 10.000 KM!", objašnjavaju.

Osvrnuli su se i na druge sporne dijelove.

"Koš, iz kućne radinosti, koji evidentno nije profesionalni, sa postavljanjem koštao je 10.000 KM. Mala dječija stolica plaćena je 2.000 KM, a da li toliko zaista vrijedi procijenite sami. Gumena podloga koja je plaćena više od 30.000 KM, već se truni i može se rukom odvojiti od površine. Osim svega navedenog, iako je fakturisano čišćenje lokacije, dječiji parkić nije očišćen. Poseban je problem to što su u sred samog dječijeg parkića ostali nedovršeni šahtovi, metalni šiljci koji vire iz zemlje na nekoliko mjesta i oštre ivice skupo plaćenih, a već popucalih betonskih podzida", saopćili su.

Kako navode, dječijem parku se ne može pristupi dječijim kolicima.

"I na kraju, poređenja radi, ovako 'uređen' park od stotinjak kvadrata koštao je preko 150.000 KM, dok je recimo nedavno otvoreni najveći park u BiH na preko 1000m2 u Centru Safet Zajko koštao ni duplo više. Ili 'pak Park na Trgu međunarodnog prijateljstva u Novom Gradu, izgrađen na 500m2 sa potpunom rekostruiranim pločnikom na prilazu istom, koštao je približno kao ovaj u MZ Medrese. Pozivamo nadzorni organ, a imamo informacije da izabrani nadzor radi sigurnosnih propusta ovih radova nije dao saglasnost, ne poklekne pod političkim pritiscima jer će ovaj skandalozni slučaj, ukoliko ovdje ima pravne države, zasigurno dobiti svoj sudski epilog", poručili su.

Na kraju, pozvali su sve inspekcije i pravosudne organe da reaguju.

"Zbog svega navedenog pozivamo sve nadležne institucije, pravosudne, policijske i inspekcijske, da hitno reaguju, jer uvjereni smo da se ovdje radi o teškim zlupotrebama budžetskih sredstava Grada Sarajeva i Općine Stari Grad, ali i ugrožavanju života djece, za šta isključivo smatramo odgovornom gradonačelnicu Benjaminu Karić i načelnika općine Irfana Čengića", zaključili su iz SDA Stari Grad.