Sarajevo
178

SDP podijeljen po pitanju podrške Povorci ponosa: Neko će danas šetati, a neko ne podržava

D. Be.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila je projekciju duginih boja na fasadi Vijećnice i tako pokazala svoj stav prema pitanju Povorke ponosa u Sarajevu. Istovremeno, dvoje njenih kolega iz vrha SDP-a su javno podržali LGBT zajednicu.
"Sloboda, jednakost, solidarnost", slogan je SDP-a. No, ne baš uvijek i kod svakog partijskog druga i drugarice.

"Podrška 4. Bh. Povorki ponosa. Kao čovjek, Bosanac i Hercegovac, kao potpredsjednik SDP BiH, kao zamjenik premijera Vlade FBiH, dajem punu podršku sutrašnjoj 4. Bh. Povorci ponosa. Ista prava za sve građane naše zemlje", napisao je Vojin Mijatović na svom Facebooku.

Njegova objava je stigla nedugo nakon što je objavljena informacija da je gradonačelnica Sarajeva odbila zahtjev organizatora Bh. povorke ponosa da se Vijećnica osvijetli duginim bojama kao simbolom LGBT zajednice.

I Saša Magazinović (SDP) jutros se oglasio po pitanju Povorke ponosa te otkrio da će danas šetati sa aktivistima u Sarajevu.

"Ljudska prava nisu nečije vlasništvo pa da ih neko dodjeljuje. Ljudska prava se stiču rođenjem. Danas šetam jer poštujem Ustav Bosne i Hercegovine koji počinje sa Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima i koji naglašava poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakost!"

Kako će Benjamina Karić, potpredsjednica SDP-a, opravdati svoju odluku na organima stranke ostaje da se vidi s obzirom da SDP u svojoj viziji BiH, između ostalog, kaže:

"To je vizija nove BiH, BiH u kojoj je - nasuprot dejtonskoj BiH i naraslim nacionalističkim tendencijama koje prate i vode ka disoluciji BiH - građanin okosnica i osnovni politički subjekt, oslobođen svih vidova ekonomske i političke potčinjenosti, u kojoj su građanska prava i slobode na nivou evropskih i svjetskih standarda, i gdje svaki pojedinac ima šansu za život dostojan čovjeka."

U Kantonu Sarajevo, po ovom pitanju, najjasnija je Naša stranka koja u potpunosti podržava Povorku ponosa i zahtjeve LGBT zajednice. Njihovi koalicioni partneri ipak nisu na istoj talasnoj dužini. Kao što se može primjetiti SDP je "ni tamo ni vamo", dok su NiP-ovci ideološki protiv, kao i opoziciona SDA.