Sačinjen od pet koraka
152

SDP predložio svim strankama Plan za Srebrenicu: 15 inicijativa kao garant spašavanja

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski odbor SDP-a Srebrenice uputio je prijedlog 15 inicijativa za razvoj Općine Srebrenica, s ciljem poboljšanja životnih uslova svih građana, stvaranja radnih mjesta i osiguranja bolje budućnosti.

Iz SDP-a su predložili pet koraka svim političkim subjektima koji se bore za mjesta načelnika i odbornika u ovoj Općini te su zatražili njihovo očitovanje.

Prvi korak je razmatranje cijelog programa kroz izborne kampanje i razgovore sa stanovnicima Srebrenice, dok drugi uključuje potpisivanje podrške ovoj platformi kao najmanjem zajedničkom sadržiocu za sve političke stranke bez obzira na druge razlike i podjele,

Dalje navode da treći korak uključuje osiguranje podudarne kontribucije (50 posto) od strane Vijeća ministara, entitetskih vlada i kroz programe TK i KS za realizaciju predloženih programa uz preuzimanje obaveze ostatka 50 posto za međunarodne partnere.

Zatim, kao četvrti korak, slijedi poziv na sastanak svih predloženih donatora za različite programske segmente i na kraju, peti korak, uspostava skupštinske većine na bazi usvajanja ovih programskih rješenja koji će formalno usvojiti Plan kao zvanični dokument.

"SDP kroz ovaj Plan želi osigurati da sve političke stranke, kao i sve etničke zajednice u Srebrenici, postignu dogovor o zajedničkom proaktivnom radu na poboljšanju života ljudi koji žive tu. Petnaest inicijativa uključuju i targetirane međunarodne donatore-partnere od kojih bi se tražila podrška", ističu.

Ovo su inicijative koje zajednički žele realizirati:

  • Povratak povjerenja u integritet Općine Srebrenica: Pokretanje javne kampanje za obračun sa korupcijom i neodgovornim trošenjem javnih sredstava. Izgradnja imidža Srebrenice kao transparentne i odgovorne lokalne samouprave te uspostava svih mehanizama kontrole koji će biti preduslov za druge veće donatorske programe. (Transparency International i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, procjena: 1.000.000 KM, realizacija do sredine 2025. godine)

  • Voda za Srebrenicu: Razvoj međunarodnog infrastrukturnog projekta koji će osigurati obnovu postojeće vodovodne mreže i distribucije. Projekat će omogućiti svim građanima Srebrenice neprekidnu i sigurnu opskrbu vodom, bez redukcija i ograničenja. (Evropska unija i Vijeće ministara BiH, procjena: 5.000.000 KM, realizacija do sredine 2026. godine)

  • Nova poslovna zona: Osnivanje nove poslovne zone s kompletnom infrastrukturom i adekvatnim priključcima, pružajući temelje za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mjesta. (Zajednički projekat Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, procjena: 5.000.000 KM, realizacija do kraja 2025. godine)

  • Tuzlanski kanton za razvoj Srebrenice: Traže od Vlade Tuzlanskog kantona razvoj programa sufinansiranja investicija u Srebrenici u iznosu od 2.000.000 KM. Ova sredstva bi bila jednokratna podrška privrednim društvima iz TK koja žele investirati u Srebrenicu. (Vlada Tuzlanskog kantona, realizacija do kraja 2025. godine)

  • Ured za Srebrenicu u Sarajevu: Traže provedbu zakonskih obaveza Vlade Kantona Sarajevo prema Uredu za Srebrenicu i kontinuiranu godišnju podršku u iznosu od 2.000.000 KM, koja će biti usmjerena na projekte podrške povratničkoj zajednici. (Vlada Kantona Sarajevo, realizacija svake godine uz kontribuciju drugim projektima na listi)

  • Poboljšanje javnog prijevoza: Razvoj i unapređenje javnog prijevoza s ciljem olakšavanja mobilnosti radne snage i povećanja atraktivnosti Srebrenice za investitore. (Vlada Japana i JICA, realizacija do kraja 2025. godine)

  • Profesionalno usavršavanje: U saradnji sa lokalnim obrazovnim institucijama i privrednim subjektima, razvijanje programa profesionalnog usavršavanja i obuke radnika, povećavajući tako kvalifikaciju i produktivnost radne snage. (Vlada Kraljevine Švedske, uspostava trajnog programa 2025, 2026, 2027, gdje bi lokalna zajednica preuzela zaduženja 2028. godine)

  • Srebrenica za našu djecu: Promocija Srebrenice kao atraktivne destinacije za život i rad kroz marketinške kampanje i razvoj događaja. Cilj je izgraditi Centar za zdravo odrastanje i pokrenuti multietnički projekat sa budžetom od 10.000.000 KM uz podršku svih razina vlasti. (Privatne fondacije i donatorske inicijative, crowdfunding kampanja uz privatnu i transparentnu kontrolu neke od priznatih nevladinih organizacija/fondacija, prikupiti i zadužiti sredstva do kraja 2025. godine)

  • Razvojni projekat za outsourcing poslove u Srebrenici: Rad na projektima koji podržavaju lokalni ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta, uključujući razvoj RemoteSrebrenica Huba za uključivanje mladih u globalne outsourcing poslove. (USAID, procjena: 500.000 KM, pokretanje 2025. godine, realizacija do kraja 2028. godine)

  • Razvoj zelene ekonomije: Podsticanje projekata obnovljive energije u saradnji sa UN-om i razvojem modela finansiranja za fotonaponske stanice u izoliranim ruralnim zajednicama. (UNDP, procjena: 1.000.000 KM, realizacija podsticaja do kraja 2026. godine)

  • Digitalizacija lokalne uprave: Unapređenje lokalne uprave kroz digitalizaciju i smanjenje troškova poslovanja. Srebrenica bi postala pilot-zona za nove IDDEEA servise i usluge. (IDDEEA, procjena: 500.000 KM, realizacija do 2028. godine)

  • Podrška poljoprivredi: Jačanje lokalne poljoprivredne proizvodnje kroz SilverAgri Fond i podsticaje za male poljoprivrednike, čime bismo razvili lokalna tržišta i prodajne lance. (Vlada Italije, Turske i Švedske, procjena: 2.500.000 KM, realizacija u 2026. godini)

  • Centar za podršku preduzetnicima: Osnivanje centra za podršku preduzetnicima, koji će nuditi savjetodavne usluge, pomoć u pisanju biznis planova i pristup finansijskim sredstvima, uključujući ljetne prakse za mlade iz dijaspore. (USAID, procjena: 300.000 KM, realizacija u 2026. godini)

  • Inovacije i tehnologija: Uspostavljanje partnerstava sa tehnološkim kompanijama radi razvoja inovativnih rješenja za unapređenje industrijskog i tehnološkog razvoja. (privatni sektor)

  • Revizija investicijskih projekata: Osiguranje međunarodne i ekspertske pravne pomoći za punu reviziju neriješenih pravnih pitanja u vezi sa Banjom Guber i drugim investicijskim projektima. (UNDP, procjena: 250.000 KM, realizacija u 2025. godini)