Preliminarni rezultati
108

SDP proglasio pobjedu Zijada Lugavića za gradonačelnika Tuzle

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) proglasila je pobjedu Zijada Lugavića u utrci za gradonačelnika Tuzle, na osnovu preliminarnih rezultata prikupljenih na biračkim mjestima.

Na 155 biračkih mjesta te dva za glasanje u odsustvu, danas su u Tuzli provedeni lokalni izbori, a u utrci za gradonačelnika su se našla četiri kandidata. Riječ je o Zijadu Lugaviću (SDP), Zoranu Blagojeviću (SDA), Dervišu Čičku (SBiH) i Tihomiru Mihajloviću (SNSD).

Većina biračkih mjesta zatvorena je tačno u 19 sati, a na osnovu preliminarnih rezultata, SDP je proglasio Lugavićevu pobjedu u utrci za gradonačelnika Tuzle.

SDP i Lugavić su pobjedu proglasili na osnovu 84 posto prebrojanih glasačkih listića, a kako su istaknuli, njemu je pripalo 75,5 posto glasova, odnosno njih 28.434. Zoran Blagojević je osvojio 7.522, Derviš Čičko 1.480 i Tihomir Mihajlović 218 glasova.

Inače, Lugavića je u kandidaturi podržalo još sedam stranaka te nezavisni kandidat. Riječ je o Tuzlanskoj alternativi, Narodu i pravdi, Socijaldemokratama BiH, BH Zelenim, Bosanskom narodnom frontu, Pokretu demokratske akcije, Našoj stranci i nezavisnom kandidatu Nedžadu Jusiću.

Lugavić je u februaru prošle godine izabran za čelnika grada na prijevremenim izborima koji su održani nakon odluke dotadašnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića da se povuče sa te funkcije.

Pravo glasa danas je na području Tuzle imalo 111.514 birača. Također u ovom gradu je djelimično proveden i pilot projekat, a koji se odnosio na upotrebu optičkih skenera u izbornom procesu.

Prvobitno je bilo najavljeno da će skeneri biti aktivni na 32 biračka mjesta, međutim na dva birališta zbog kvara na uređajima oni nisu mogli biti stavljeni u upotrebu. Na tim biračkim mjestima jutros se kasnilo 60 minuta sa početkom glasanja te je taj proces prdužen za isto vrijeme. Okončan je u 20 sati.