Parlament FBiH
0

SDP uputio inicijativu kojom se želi osigurati sufinansiranje institucija od kulturnog značaja

A. L.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Klub zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine uputio je inicijativu u kojoj traži lex specials zakona kojem bi se osiguralo sufinansiranje rada za sedam institucija od naučnog i kulturnog značaja za BiH.
Zatražili su od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije da hitno u parlamentarnu proceduru upute ovaj zakon.

"Nažalost, zbog kontinuirane nebrige državnih organa vlasti prema sedam institucija od naučnog i kulturnog značaja za Bosnu i Hercegovinu čija osnivačka prava od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma državni organi ne žele da konzumiraju dio ovih ustanova od izuzetnog značaja za cijelu državu ponovo se suočavaju sa ozbiljnim problemima u radu zbog nedostatka sredstava te im prijeti čak i zatvaranje. Obzirom da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prije više od dvije decenije imenovala privremene upravljačke strukture, te da su prije deset godina od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i Federalnog ministarstva kulture i sporta uspostavljeni transferi za sufinansiranje ovih ustanova, a da su se u međuvremenu pojavili problemi za dodjelu sredstava putem istih, odgovornost za prevazilaženje nastale situacije od strane Federacije BiH je još veća", kazali su.

Kako dodaju, donošenjem lex specialis zakona, po uzoru na sličan zakon koji je već usvojen od strane Skupštine Kantona Sarajevo, utvrdio bi se tačan način finansiranja i osigurali bi se redovni godišnji transferi ovim ustanovama.

"Time bi se otklonili trenutni problemi zbog kojih iste moraju federalnim ministarstvima aplicirati na projekte iz čijih sredstava ne mogu isplaćivati plate niti ta sredstva koristiti za obavljanje svojih redovnih aktivnosti", zaključili su.