Zahtjev Predsjedništvu
507

SDP uputio zahtjev za smjenu Faruka Kapidžića iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo uputilo je zahtjev Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića (SDA) iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Poručuju da Kapidžić svojim političkim utjecajem kao predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji.

Inače, Kapidžić je za člana državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika imenovan 2021. godine, zajedno sa Anđelinom Ošap Gaćanović i Zoranom Mikulićem. Imenovalo ih je Predsjedništvo BiH u sastavu Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Šta je pozadina ove komisije

Spomenuta komisija je Dejtonska kategorija i do 2016. godine je osim tri domaća člana imala i dva strana člana, koja je imenovao glavni direktor Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu. Međutim, od 2016. godine Predsjedništvo BiH (Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić) je donijelo odluku da se dva strana člana izbace te su preostali samo domaći članovi.

Tada je to trebala biti privremena odluka, ali je kako stvari stoje postala trajna.

Godinama su članovi ove komisije bili Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo, svi sa ogromnim stručnim iskustvom iz oblasti historije, arheologije i srodnih nauka. Potom su 2016. godine, nakon izbacivanja stranih članova imenovani Amir Pašića, Goran Milojević i Radoje Vidović, gdje su se već počeli uviđati obrisi političkog utjecaja.

Posljednji sastav komisije pokazao je svu apurdnost odluke da se izbace strani članovi, jer je ubrzo nakon izbacivanja stranaca izmijenjen i Poslovnik te je za svaku doluku potreban konsenzus. A rezultati toga su vidljivi unazad nekoliko godina, gdje se u komisiji problematizira sve, od postavljanja spomenika, do odluka o proglašenju određenih objekata nacionalnim spomenicima.

Ovim potezom sarajevskog SDP-a sada je loptica prebačena prije svega na Denisa Bećirovića, od kojeg će očekivati da povuče pitanje smjene Kapidžića, za što će morati dobiti podršku i ostalih članova Predsjedništva BiH.