Današnja sjednica
34

SDS ipak izlazi na izbore pod imenom "SDS - Volja naroda", CIK dao saglasnost

A. Ku.
Screenshot: CIK
Screenshot: CIK
Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine ovjerena je Srpska demokratska stranka – Volja naroda za učešće na predstojećim lokalnim izborima. No, s obzirom da je riječ o novom političkom subjektu u pravnom smislu, neće moći imati članove biračkih odbora.

Članovi CIK-a su ovu odluku donijeli jednoglasno, bez prethodne rasprave.

Ermin Kos je rekao da je CIK ovjerio 82 političke stranke, četiri prijave su odbačene i jedna odbijena, a 12 je djelimično ovjereno za učešće na izborima.

Tada je utvrđeno da su za 23 stranke utvrđeno da imaju nedostatke koje je moguće ispraviti.

Nakon ispravljenih nedostatakaka CIK je ovjerio ukupno 23 političke stranke.

Na današnjoj sjednici ovjerene su stranke: Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta, Hrvatska stranka BiH, Hrvatska demokratska unija BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH, Demokratska fronta, Hrvatska nezavisna lista, Savez za novu politiku, Srpska radikalna stranka, Platforma za progres, BH Zeleni, Narodni pokret, Srpska demokratska stranka – Volja naroda, Republička stranka Srpske, Narodni evropski savez BiH, BH. inicijativa – Kasumović Fuad, Bosnaska narodna stranka – Vjera, narod, država, Novi početak, Novi evropski savez, Snaga naroda, Pokret Hum, Nezavisna lista za bolji Donji Vakuf i NLCC.

Podsjetimo, na prošloj sjednici je odbijena saglasnost za ovjeru Sprske demokratske stranke zbog blokiranih računa za finansiranje kampanje.

Članica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica Prutina tada je istakla kako je u SDS-ovoj prijavi sporno što je otvoren račun na fizičko lice te da ne može prihvatiti ovjeru te stranke za predstojeće lokalne izbore.

Nakon toga je predsjedik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je da će SDS uložiti žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH.

SDS se u problemu našao zbog pooštravanja politike američkih sankcija, jer se ta stranka nalazi na crnoj listi, zbog čega su im prije nekoliko mjeseci blokirani svi računi.

S obzirom na novo ime stranke, u pravnom smislu SDS - Volja naroda neće moći imati svoje članove u biračkim odborima, jer je odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta odlučeno da članove u biračkim odborima mogu delegirati samo one stranke koje imaju svoje zastupnike, odbornike ili viječnike u općinskim i gradskim vijećima u prethodnom mandatu.

A s obzirom da SDS - Volja naroda nije postojala do sada pod tim imenom, toj stranci će biti onemogućeno delegiranje u biračke odbore.