U većini izgubili glasove
17

SDS u slobodnom padu: Imali kandidate za načelnika u 39 općina, pobijedili u njih 12

N. Ž.
Aktuelni predsjednik SDS-a je Milan Miličević (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Aktuelni predsjednik SDS-a je Milan Miličević (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Protekli lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, tačnije u entitetu Republika Srpska, prošli su u znaku Milorada Dodika i njegove stranke SNSD. Razlog za to je, između ostalog, slobodan pad SDS-a, nekada najveće opozicione stranke u RS.

SNSD je suvereno pobijedio u 47 lokalnih zajednica, odnosno u tim općinama osvojio načelničke i gradonačelničke pozicije.

S druge strane, SDS je doživio ozbiljan pad glasova u većini općina u kojima je izašao sa svojom listom. Također, od 39 općina u kojima su izašli na izbore sa svojim načelničkim kandidatom, pobijedili su u samo 12.

Međutim, treba istaći da su zadržali neke važne pozicije. SDS-ovi načelnici su u Šamcu, Modriči, Bijeljini, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Istočnom Starom Gradu i Gacku, kao i u Loparama, mjestu koje bi zbog pronalazišta litijuma moglo biti vrlo važno u narednih nekoliko godina.

Ono što može zabrinjavati Milana Miličevića, predsjednika SDS-a i načelnika Teslića, jeste slab rezultat u nekoliko važnih lokalnih zajednica širom manjeg bh. entiteta.

SDS je tako u Banjoj Luci izgubio skoro 3.000 glasova u prethodne četiri godine. Na lokalnim izborima 2020. godine osvojili su 3.864, a ove godine samo 1.040 glasova, čime su ostali bez posljednjeg odbornika u ovoj gradskoj skupštini.

Tri općine u istočnoj Bosni gdje će lokalni ogranci SDS-a morati pojasniti šta se desilo su Pale, Rogatica i Višegrad. Kumulativno, SDS je u ove tri općine u četiri godine izgubio čak 2.197 glasova. Tako su u Višegradu s 1.172 spali na samo 387 glasova, a u Rogatici, gdje su nekada imali svog načelnika, s 1.666 na 971 glas.

Ozbiljan pad zabilježen je i u općinama poput Zvornika, Ugljevika i Čelnica, dok se porazima mogu smatrati i rezultati u Derventi i Prnjavoru.

Sve u svemu, SDS bi trebao imati barem jednog odbornika u većini od 56 općina u kojima su nastupili, ali je u većem dijelu zabilježen ozbiljan pad u broju glasova.

Naravno, SDS je imao problema i sa prijavom, zbog sankcija SAD-a koje su uzrokovale blokiranje računa. Pored toga, jasno je da SNSD ima apsolutno suverenu kontrolu nad većim dijelom RS, što je dokazao i potpuni krah Jelene Trivić i njenog Narodnog fronta, kao i Nebojše Vukanovića i njegove Liste za pravdu i red u Trebinju.

Ipak, imajući u vidu da su u nekim lokalnim zajednicama doživjeli ozbiljan poraz, Miličević i ostatak vrha stranke morat će ozbiljno shvatiti poruku koju su im poslali glasači, a otkucavanje sata do 2026. godine i Općih izbora je već počelo.