Posjeta Zapadnom Balkanu
33

Šef NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju stiže u BiH: Održat će sastanak i sa Schmidtom

V. K.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u narednim danima boravit će u posjeti zemljama Zapadnog Balkana, a jedna od destinacija koju će posjetiti je i Bosna i Hercegovina.

Prema zvaničnim informacijama, Stoltenberg će se tokom posjete zadržati u BiH, Kosovu, Srbiji te Sjevernoj Makedoniji.

Generalni sekretar će u nedjelju 19. novembra stići u Bosnu i Hercegovinu gdje će imati radnu večeru s članovima Predsjedništva BiH.

U ponedjeljak, 20. novembra, Stoltenberg će se sastati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Također, održat će sastanak sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krištom, a posjetit će i sjedište NATO-a u Sarajevu gdje će održati sastanke s vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

U utorak 21. novembra, Stoltenberg je najavio kako će u Beogradu održati sastanak s premijerkom Anom Brnabić te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Sjevernu Makedoniju gdje će održati sastanke s vrhom države", stoji u saopćenju NATO-a.

Posjetu Zapadnom Balkanu generalni sekretar NATO-a će zaključiti sastankom sa savezničkim liderima iz regije na kojem će učestvovati Edi Rama, Zoran Milanović, Milojko Spajić kao i Robert Golob.