Delegat u Domu naroda
202

Sejarić poručio Zahiragiću: Neka kaže zašto je bio suzdržan na glasanju

F. H.
Foto: Facebook/Azhar Sejarić
Foto: Facebook/Azhar Sejarić
Delegat u Domu naroda FBiH, Azhar Sejarić reagovao je na saopćenje Harisa Zahiragića u kojem je Zahiragić kritikovao reakciju ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.
"Kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH osjetio sam potrebu da se osvrnem na reakciju kolege Harisa Zahiragića na istup Federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića. Na prošloj sjednici neusvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih izazvalo je burne reakcije. Tim više što tokom diskusije nije bilo naznaka da ovaj zakon nije dovoljno dobar da prođe u daljnju proceduru, a ako uzmemo u obzir i da je tek u Nacrtu, to dodatno govori o nelogičnosti dešavanja na spomenutoj sjednici", naveo je Sejarić.

On dalje poručuje da ministar Delić nije prozivao opoziciju, već je uputio kritiku svim delegatima koji su bili suzdržani ili su napustili sjednicu kako bi izbjegli glasanje o ovoj tački dnevnog reda.

"Ne treba biti puno pametan i povezivati dva i dva. Zna se uhodani sistem u našoj zemlji i možda je krajnje vrijeme da se kaže dosta je! Ministar Delić je u svojoj reakciji stavio do znanja da je njegova poruka usmjerena prema svim delegatima, bilo iz vladajuće većine ili opozicije, koji su na bilo koji način izbjegli glasati po ovoj tački dnevnog reda", ističe Sejarić.

On kaže da je ubijeđen da je Delićeva reakcija bila poziv na razmišljanje o obavezama i odgovornostima prema građanima.

"Iako politički predstavnici često govore o najboljem interesu građana, djela mnogih među nama ne pokazuju spremnost da se učini sve što je potrebno za postizanje tog cilja. A ovaj zakon bio je upravo prilika svima nama da pokažemo da smo zreli političari, da smo u stanju ostaviti po strani sitne političke interese u korist naše zemlje i naših građana. Ipak, još jednom smo pokazali nezrelost i nespremnost", poručio je Sejarić.

On dalje navodi da je Zahiragić rekao da ni u jednom demokratskom sistemu nije zabilježeno da vlast kritikuje opoziciju. "Ministar Delić i nije kritikovao opoziciju, već sve delegate koji su plaćeni novcem građana da rade za opći interes, a ne interese partijskih skupina. Ja pozivam Zahiragića da, umjesto što onako paušalno napada ad hominem, prvo kaže svojim biračima i svima nam zašto je bio suzdržan? Zašto nije bio protiv? Pa da i to ljudima razjasnimo. A onda da napiše taksativno koje su to odredbe Zakona zbog kojih je bio suzdržan, pardon protiv, pa da vidimo je li glasao po savjesti ili po političkim motivima. Kaže kolega i da je pravo zastupnika i delegata da li će nešto. podržati ili ne podržati. Jeste. Istina je. Ali uz to pravo ide obaveza da se objasni građanima koji su i meni i Zahiragiću poslodavci. Građani nam daju hljeb u ruke. Građani nas plaćaju. Je li bilo u interesu građana da kolege ostanu suzdržani i produže proceduralnu agoniju ovog Zakona?", poručio je Sejarić.

Sejarić naglašava da je posebno važno napomenuti da je Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih jedan od prioriteta na listi Evropske unije.

"Postavlja se pitanje kako je moguće da ne vidimo u kakvom stanju živimo i u kakvom stanju je naša zemlja? S jedne strane, suočavamo se s nedostatkom radne snage, dok s druge strane imamo oko 260.000 nezaposlenih na evidencijama. I mlade koji kontinuriano odlaze. I to traje. Zemlja se prazni već diže od decenije. Umjesto da se fokusira na ove ključne probleme, Haris Zahiragić se bavi ministrom Delićem, što je postalo standardni obrazac njegovog djelovanja. Njegovo spominjanje trećeg ministarskog mandata ministra Delića je nelogično i besmisleno, obzirom da je ministar Delić u politički život ušao tek 2020. godine na lokalnim izborima. Dakle, nema ni četiri godine, odnosno jedan cijeli mandat u javnom životu, a kamoli tri ministarska, pa se pitam na šta ke kolega tačno ciljao?!", tvrdi Sejarić.

Dalje, navodi da Zahiragić optužuje Delića da napada opoziciju kako bi prikrio činjenicu da je HDZ ponovo izigrao koalicione partnere.

"Činjenica je da određene političke partije već 20 godina djeluju po principu 'ja tebi, ti meni'. Međutim, mlade generacije dolaze i više ih nije briga za ove igre koje igraju političke partije. Oni ne žele trpjeti ovo političko nasilje nad njima i zbog toga odlaze iz zemlje. Vrijeme je da se suočimo s činjenicom da će, ukoliko se nastavi ovakva praksa, zemlja ostati bez mladih i perspektivnih ljudi. Ako to odgovara političkim partijama, bilo iz vlasti ili opozicije, onda ćemo gledati kako se zemlja prazni, a oni koji ostanu će i dalje igrati svoje igre bez granica i bez stvarnih rezultata za građane. Sve dok više ne bude bilo publike koja će to gledati. A to bi, sve su prilike, moglo biti uskoro", zaključio je Sejarić.