Traži sučeljavanje
460

Selimbegović pozvao Čengića da se odazove na javnu debatu, uputio mu poruku

M. G.
Dženan Selimbegović i Irfan Čengić
Dženan Selimbegović i Irfan Čengić
Kandidat SDA za načelnika sarajevske Općine Stari Grad Dženan Selimbegović pozvao je svog protivkandidata, aktuelnog načelnika ove općine Irfana Čengića (SDP) da se odazove na javnu debatu u Klix Studiju ili bilo gdje drugo.
Kako je rekao Selimbegović, dobio je nekoliko poziva na javnu debatu s protivkandidatom Irfanom Čengićem.

"Prvi su nas pozvali Klix.ba i gospođa Emela Burdžović, naravno prihvatio sam poziv, Irfan Čengić do danas nije. Nakon toga su uslijedili pozivi i drugih medija, svaki sam prihvatio. Čengić nije prihvatio nijedan", rekao je Selimbegović.

Pitao je "zašto Čengić ne smije da sučelimo argumente pred javnošću?"

"Mislim da ta odluka nije došla sama od sebe, nego da je to dio strategije koju Čengić sistemski, zloupotrebljavajući poziciju načelnika, provodi. Strategija u kojoj on misli da ako sve prelijepi svojim slikama, a istovremeno odbije svaki poziv na sučeljavanje, da će se steći utisak da je on jedini kandidat ili barem potpuni favorit za poziciju načelnika Općine Stari Grad", dodao je on.

Naglasio je da bi "to možda i bilo tako, da su građani Starog Grada naivni".

"Prvo je Čengić zakupio sve moguće oglasne površine za sebe, a onda je neke podijelio svojim koalicionim partnerima, a marketinške agencije - kojih nema puno u Starom Gradu i koje imaju udarne pozicije - ne javljaju nam se mjesecima, vjerovatno u strahu od odmazde načelnika koji pokazuje ozbiljne diktatorske sklonosti", naglasio je Selimbegović.

Dodao je da "oglasne površine koje je zakupio Čengić sigurno koštaju na desetine, a vjerojatno i na stotine hiljada KM".

"Ovo je druga kampanja za samo godinu dana, a u obje je Čengić uložio na stotine hiljada KM. Odakle mu toliki novac, ko mu finansira kampanju? Kao da mu to nije bilo dovoljno, razvukao je ilegalne reklame na stubove javne rasvjete po mnogim MZ, a na naš zahtjev za isto još uvijek nije odgovorio, iako je prošla skoro trećina kampanje", istakao je Selimbegović.

Optužio je Čengića da je na samom početku izborne kampanje, pogrešnim tumačenjem odredbi Izbornog zakona, zabranio im čak i korištenje sale Općine Stari Grad, kao i prostorije svih mjesnih zajednica za naše predizborne aktivnosti.

"Već sedam dana nam ne izdaje Rješenje za postavljanje info štandova. Čengić se uzoholio i za samo godinu dana ponaša se gore nego što se raniji načelnik Hadžibajrić ikada ponašao. Pozivam Čengića da nam, iako je načelnik, pruži jednak tretman i jednak pristup pravima kao kandidatima, kao što to uostalom rade i svi drugi načelnici. Pozivam ga i da prihvati poziv na debatu sa mnom, bilo kad i bilo gdje", zaključio je Selimbegović