Sankcije Igoru i Gorici
48

Senatorka Shaheen: Drago mi je kako se tretiraju Dodikovi prijatelji i porodica zbog koruptivnih radnji

S. Š.
Jeanne Shaheen
Jeanne Shaheen
Američka senatorka Jeanne Shaheen oglasila se na svom nalogu na društvenoj mreži X (ranije Twitter) nakon posljednje odluke Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država da pod sankcije stave Igora i Goricu Dodik - djecu Milorada Dodika.
Naime, američko ministarstvo je Igora i Goricu Dodik označilo kao osobe koje olakšavaju koruptivne radnje u RS-u, a da se time izvlači javni novac u svrhu ličnog bogaćenja i bogaćenja svoje porodice. Napomenuli su da je Milorad Dodik odgovoran za antiustavni prijenos nadležnosti sa državne vlasti na entitetsku vlast te da je bogatstvo stekao, kako su naveli, mitom i korupcijom.

Senatorka Jaeanne je nedavno boravila u Sarajevu gdje je prisustvovala Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji i na svom nalogu na X-u je napisala kako je po povratku u SAD-a dočekao ovakav potez američkog ministarstva.

"Nakon mog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, drago mi je da vidim kako Uprava smatra Dodikove prijatelje i članove porodice odgovornim za njihove koruptivne aktivnosti. Oni koji koče demokratske težnje naroda Bosne i Hercegovine moraju odgovarati", napisala je Shaheen.

Inače, Shaheen je tokom svog nedavnog boravka u Sarajevu izjavila kako su SAD saveznici i prijatelji BiH i da, u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji, također uživa podršku SAD-a.