Predmet Novalić i dr.
58

Senka Nožica: Aferu "Respiratori" prati niz političkih pritisaka

N. V.
Advokatica ministrice finansija Federacije BiH Senka Nožica je nakon završenog današnjeg ročišta prokomentarisala trenutni tok procesa i iznijela svoj stav o krivici optuženih.

Tužilaštvo BiH je zatražilo zabranu rada za premijera u Vladi FBiH Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević. Odluka suda se očekuje početkom sljedeće sedmice nakon čega će u sudnicu ući i prvi svjedoci.

"Ne znam da li vam je potreban veći dokaz od toga da se traži smjena premijera i ministrice finansija. Svi pratite ovu nazovi aferu, mnogi političari su se u nju miješali i sami možete zaključiti da je ova afera/suđenje praćeno nizom političkih pritisaka", rekla je Nožica.

Ona je iznijela svoj stav da optuženi nisu krivi te da im je pričinjena šteta samim podizanjem optužnice.

"Nakon uvodnih izlaganja drugih odbrana ja sam ubijeđena da je cijela procedura zakonito provedena i da nema razloga za sumnju da je bilo ko od optuženih počinio krivično djelo", kazala je advokatica.

Komentarisala je i svoje uvodno izlaganje te položaj svoje branjenice.

"Ona je saslušana u svojstvu osumnjičene tek četiri dana prije podizanja optužnice, nijedan navod iz optužnice nije potvrđen nijednim dokazom. Odbrana Jelke Milićević nema potrebe da izvodi bilo kakve dokaze jer su dokazi Tužilaštva oslobađajući po nju", zaključila je Nožica.