Godišnjica genocida
124

Simbolično u 11 sati i 7 minuta: Goraždani sa Mosta žrtava genocida u Srebrenici spustili ruže u Drinu

E. A.
Povodom 29.godišnjice genocida u Srebrenici rukometaši Radničkog kojima su se pridružili brojni gradjani organizirali su simboličnu šetnju od gradske dvorane "Mirsad Hurić" do mosta žrtava genocida u Srebrenici.

Simbolično u 11 sati i 7 minuta spustili su ruže u rijeku Drinu u znak suosjećanja sa porodicama žrtava srebreničkog genocida kojima će danas u Potočarima biti klanjana kolektivna dženaza.

"Srebrenica nam je obaveza i dužnost da pamtimo i obilježavamo genocid koji se desio. Mladi ljudi iskazuju emocije bacanjem ruža i učenjem fatihe, odajemo počast svim žrtvama i gajimo kulturu sjećanja. Ova godišnjica ima i veću važnost jer je prva nakon što je usvojena Rezolucija o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici", kaže Haris Fidahić, iz Rukometnog kluba Radnički.

Brojni Goraždani su danas u Srebrenici gdje prisustvuju komemoraciji i dženazi, dok je jedan broj njih ranije krenuo na put prema Potočarima. Prvi su na Marš mira još u nedjelju krenuli planinari iz Goražda, dok su goraždanski atletičari trčali Maraton mira Goražde-Žepa-Srebrenica obilazeći na svom putu nekadašnje zaštićene zone UN-a. Biciklisti su na put prema Srebrenici krenuli jučer.

Dan nakon komemoracije, u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, u Goraždu će biti organiziran performans "Nema te na kahvi" postavkom 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, te mostu u Ustikolini.

Tokom ove tradicionalne manifestacije građani iznose fildžane na mostove, kako bi simbolično podsjetili na nadu porodica ubijenih Srebreničana s kojom su uz svaku kahvu godinama čekale da se njihovi najdraži vrate kući, ali i bol s kojom su se morale pomiriti sa činjenicom da ih više neće vidjeti.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida, među kojima je jedan maloljetnik, bit će ukopani danas u Potočarima, a nekoliko dana kasnije počet će i proces dodavanja naknadno pronađenih i identifikovanih kostiju ranije ukopanih Srebreničana.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. na području Sućeske.