Nakon prijave Klixa
51

Simpatizer zločinca Ratka Mladića i kandidat za načelnika Kalinovika dobio jednu od najvećih novčanih kazni CIK-a

D. Be.
Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon prijave portala Klix.ba 13. septembra, donijela odluku kojom je Vladi Sladoju, kandidatu za načelnika Kalinovika, izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 KM zbog širenja govora mržnje i veličanja ratnog zločinca na Facebooku tokom predizborne kampanje.
CIK je kaznio i njegovu stranku PDP sa 3.000 KM.

Kazna Sladoju, nakon prijave Klix.ba, je jedna od najvećih pojedinačnih koju je izrekla Centralna izborna komisija BiH kandidatu na lokalnim izborima.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je poručila da je nedopustivo širenje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca.

Vlade Sladoje se mještanima Kalinovika odlučio predstaviti u uniformi Vojske RS-a.

Ljubitelj presuđenog ratnog zločinca Kalinovik naziva "Mladićevo", a u poruci biračima je "proglasio mobilizaciju na čitavoj teritoriji opštine Kalinovik do 6. oktobra."

Kako smo već pisali, šef štaba PDP-a je tražio od ovog kandidata da promijeni fotografiju koja će se pojaviti na plakatima, no Sladoje je insistirao na ovoj koja može predstavljati izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Za načelnika Kalinovika kandidati su tri prezimenjaka. Radomir Sladoje (aktuelni načelnik iz SNSD-a), SDS-Volja naroda je kandidovao Đorđa Sladoja i kako rekosmo Vlade Sladoje ispred PDP-a.