Sarajevo
262

Sindikat radnika u zdravstvu odgovorio Uku i najavili blokadu saobraćajnice: "Tvoja neće biti zadnja"

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo osvrnuo se na press konferenciju premijera Nihada Uka na kojoj je još jednom naglasio kako odbija povećanje satnice te su poručili kako je njegovo obrazloženje površno.
Predstavnici sindikata već drugi dan se nalaze u šatoru preko puta zgrade Vlade KS te su poručili kako premijer Uk nije dobro shvatio zahtjeve sindikata.

"On nema potpunu informaciju o stanju u zdravstvu u KS. To bi se trebao raspitati kod ministra koji nije bio na konferenciji. Voljeli bismo čuti i njegov stav. Mi smo tražili 3,70 KM i kaže da je to 66 miliona KM. Tražili smo drugu ponudu iznad 3,25 KM. Njemu to nije objašnjeno ili nije dobro shvatio", naveli su iz sindikata.

Osvrnuli su se i na naredne poteze koje će napraviti kao sindikat.

"Njegova zadnja poruka nije i ne može biti u Kantonu Sarajevo. Ne odlučuje samo on već više od 7.000 radnika u zdravstvu kojih se ovaj problem tiče. Mi brojimo 5.500 članova koji žele da se ovaj problem riješi. Ići ćemo u blokade saobraćaja i generalnog štrajka, ali ćemo ostvariti svoje. Njegova izjava ne može i neće biti zadnja", poručili su.

Najavili su i blokadu saobraćaja u petak.

"Najavili smo blokadu raskrsnice Skenderija i danas smo predali za dozvole. Od 12 do 13 sati u petak će ona sigurno biti blokirana. Šator ostaje dok ne bude prihvatljiva ponuda Vlade Kantona Sarajevo, bez obzira što šalju inspekcije. Nećemo odustati od naših zahtjeva", ističu.

Na kraju, još jednom su ponovili kako je satnica od 3,25 KM koju nudi Vlada KS mizerna.

"To je povećanje koje oni pokušavaju Viber porukama poslati. Mi ćemo odlučiti šta je nama prihvatljivo, ali je 3,25 KM mizerno. Pravit ćemo sve sindikalne poruke do naredne ponude", zaključili su.