Istraga se nastavlja
78

SIPA poziva sve koji su povezani sa nekretninama porodice Berilo da to prijave ili će biti krivično gonjeni

S. Š.
Jedna od nekretnina koja je sporna u vezi sa Ibrom Berilom (Foto: V. D./Klix.ba)
Jedna od nekretnina koja je sporna u vezi sa Ibrom Berilom (Foto: V. D./Klix.ba)
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja sa prikupljanjem informacija u vezi slučaja u kojem je među osumnjičenim Ibro Berilo, zbog čega je poslala obavještenje.
Naime, s ciljem prikupljanja informacija od građana o predmetima-imovini koja je u stvarnom vlasništvu osumnjičenog Ibre Berila i sa njim povezanim licima: Saima Berilo, Mirzet Berilo, Merim Berilo i Arnela Berilo, koja se ne vodi na njima, odnosno koja se vodi na trećim licima.

SIPA zbog toga poziva sve građane na čije ime je upisana imovina koja je predmet objave, a koja je u stvarnom vlasništvu navedenih osoba, da takvu imovinu prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, najkasnije do 23. augusta, kako bi izbjegli eventualno krivično gonjenje.

"Svi građani koji raspolažu informacijama o imovini koja je predmet objave da te informacije dostave SIPA-i, neposredno u prostorijama Agencije ili putem e-mail adrese: [email protected], odnosno anonimno putem besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" pozivom na telefonski broj: 080 020 505 ili putem obrasca elektronske prijave krivičnog djela, koja je dostupna na linku http://www.sipa.gov.ba/sr/kontakt.

Podsjetit ćemo, početkom ove sedmice realizovana je akcija "Incitat" po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, u okviru koje su osumnjičeni Ibro Berilo i njegovi saradnici. Za njih je određen jednomjesečni pritvor, osim za Edinu Džigal koja je pod mjerama zabrane, kako je to odlučio Kantonalni sud u Sarajevu.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Ogroman iznos novca otkriven je i na računima Adisa Mulaosmanovića, vlasnika firme Lok-pil d.o.o. i Edine Džigal. Svi oni se, uz Nermina Demirovića (bivši direktor Sarajevo šuma) i Nađu Milišić, općinsku službenicu) terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.