Promjena za vikend
54

Širom BiH danas na snazi crveni meteoalarm, najavljene temperature do čak 40 stepeni

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod je izdao crveno upozorenje za šire područje Bosne i Hercegovine kao upozorenje na visoke temperature zraka.

Crveni meteoalarm na snazi će biti danas od 11 do 18 sati zbog najavljenih dnevnih temperatura koje će se kretati u intervalima od 35 do čak 40 stepeni.

Iako je za nama sedmica sa izrazito visokim temperaturama zraka, čak i za ovo doba godine, upravo najtopliji će biti petak koji prijeti lokalnim obaranjem rekorda u pogledu najviših temperatura izmjerenih u junu mjesecu, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano, uz umjeren dnevni razvoj naoblake rijetko je moguć kakav kratkotrajni pljusak.

Temperature koje nas očekuju sutra u 15 sati (Izvor: Windy)
Temperature koje nas očekuju sutra u 15 sati (Izvor: Windy)

Subota će također biti topla, ali nas već od nedjelje očekuje "popuštanje vreline" u svim krajevima BiH, osim na krajnjem jugu zemlje.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta iz zdravstvenih ustanova:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije;

  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera;

  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u periodu od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima;

  • osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta;

  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca;

  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak danju zatvoriti prozore i spustiti roletne, naročito one koje su okrenute prema suncu;

  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu; izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima;

  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu; redovno koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci - za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet ljekara.

Preporuke za poslodavce

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike jučer je izdalo preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama u FBiH.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te nastavak istih poslije 17 sati.

Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučuje se da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od šest sati ujutro.

Također, poslodavcima se preporučuje da za vrijeme trajanja navedenih vremenskihneprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa diagnostician hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da prilagode organizaciju radnog vremena tako da se početak radnog vremena uskladi sa trenutnim vremenskim uslovima.

Osim toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce da se pridržavajuovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom perioda visokih temperature, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Kakvo nas vrijeme čeka za vikend?

Prema najavama iz Federalnog meteorološkog zavoda, u subotu će veći dio dana preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjerene jačine većininom južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stepeni,

U nedjelju će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19 stepeni, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.